ŽESTOKO NA ULICAMA KADIZA: Španski metalci se zbog većih plata sukobili sa policijom! VIDEO
Foto: EPA-EFE/Roman Rios

drama

ŽESTOKO NA ULICAMA KADIZA: Španski metalci se zbog većih plata sukobili sa policijom! VIDEO

Planeta -

Stotine metalurških radnika, koji osmi dan protestuju tražeći veće plate, sukobilo se u ponedeljak sa policijom na ulicama grada Kadiz na jugu Španije.

Nakon što ni nakon trećeg sastanka nije postignut dogovor između sindikata i udruženja metalurških preduzeća, radnici su izašli na miran protest, u kojem su im se pridružili studenti i đaci, a nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice.

Deo demonstranata se odvojio blokiranjem saobraćaja, zbog čega je reagovala interventna policija pokušavajući da ih odvrati suzavcem. Demonstranti su gađali policiju kamenicama i flašama i postavljali kontejnere kao barikade. Pucnji su odjekivali kroz gust dim suzavca dok je policija odgovorila gumenim mecima.

Za sada još nema informacija o broju povređenih i uhapšenih.

Radnici u metalurškoj industriji štrajkuju osam dana i izlaze na ulice jer su njihova preduzeća odbila da obnove kolektivni ugovor, po kome bi im plate rasle između dva i tri odsto godišnje. Udruženje kompanija (FEMCA) saopštilo je da bi zbog ovog potencijalnog povećanja troškova industrija nestala na području lučkog grada Kadiz, jer ne može da konkuriše kompanijama iz drugih delova Španije.

U oblasti Kadiz, oko 20.000 ljudi radi u metalurškoj industriji.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track