NOVA BAJDENOVA BEŽANIJA OD NOVINARA: Zbrzao izjavu, a izbegao spoljnopolitičko pitanje koje interesuje sve Amerikance! VIDEO
Ilustracija, Foto: Profimedia / Lafargue Raphael/ABACA

drama

NOVA BAJDENOVA BEŽANIJA OD NOVINARA: Zbrzao izjavu, a izbegao spoljnopolitičko pitanje koje interesuje sve Amerikance! VIDEO

Planeta -

Predsednik Bajden je svoj komentar o stanju ekonomije uoči praznika Dana zahvalnosti u tvrzao za 10 minuta, a zatim je izašao sa bine dok su novinari uzvikivali pitanja – uključujući „Kada ćete odgovoriti na naša pitanja, gospodine?“

„Hvala vam na vašem vremenu i trudu, a ja ću imati dovoljno vremena da razgovaram s vama kasnije“, rekao je Bajden pre nego što je izašao sa bine u zgradi izvršne kancelarije pored Bele kuće.

Dopisnik Si-Bi-Es Njuz radija Stiven Portnoj, predsednik Udruženja dopisnika Bele kuće, napisao je na Tviteru da je on taj koji je pitao Bajdena kada će sledeći put razgovarati sa novinarima pošto je predsednik nestao iz vidokruga.

„Konkretno pitanje je bilo:„ Kada ćete nam reći o čemu ste razgovarali sa Si Đinpingom i drugim liderima? Kada ćete odgovoriti na naša pitanja, gospodine?“, napisao je Portnoj, pozivajući se na novembarski virtuelni sastanak između Bajdena i njegovog kineskog kolege.

„Prošlo je više od nedelju dana od samita sa Sijem“, dodao je Portnoj u zagradi, „a Amerikanci još uvek nisu čuli od svog predsednika o čemu je razgovarao.

Bio je to najnoviji primer da je Bajden izbegavao produženu interakciju sa novinarima Bele kuće, što je izazvalo frustraciju kod nekih članova medija.

Bela kuća je uskratila novinarima priliku da zvanično ispitaju predsednika o sastanku Sija prošle nedelje kada su objavili da Bajden neće održati konferenciju za novinare nakon trilateralnog sastanka sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Na prepodnevnom događaju za potpisivanje zakona uoči popodnevnih sastanaka, predsednik je uverio novinare da ću „rado odgovoriti na vaša pitanja nakon što se sastanem sa svim liderima“.

Međutim, iako je Bajden postavljao pitanja pre sastanka jedan na jedan sa Trudoom, on to nije učinio kada se sastao licem u lice sa Obradorom ili kada su se trojica lidera okupila na glavnom sastanku.

Na brifingu u Beloj kući tog dana, sekretar za štampu Džen Psaki je insistirala da je Bajden redovno dostupan novinarima i tvrdila da je predsednik postavljao pitanja „ukupno najmanje 10 puta ovog meseca“.

Međutim, Bajden je u prošlosti odgovarao na samo jedno ili dva pitanja i dao je mnogo manje intervjua od svojih prethodnika, do te mere da su se novinari redovno žalili na nedostatak pristupa kako u Beloj kući tako i na putovanjima u inostranstvo.

Psaki je odbacila te zabrinutosti prošle nedelje, rekavši urednici Politico-a Aniti Kumar: „Mislim da je to više pitanje vezano za novinare Bele kuće... nego što brine američku javnost“.

Kurir.rs/NY Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track