NJUJORK TAJMS OBJAVIO NIKAD VIĐENA DOKUMENTA O EPSTAJNU Evo kako je multimilioner govorio o samoubistvu: Kukavica sam...
Foto: Uma Sanghvi / Zuma Press / Profimedia

manipulator?

NJUJORK TAJMS OBJAVIO NIKAD VIĐENA DOKUMENTA O EPSTAJNU Evo kako je multimilioner govorio o samoubistvu: Kukavica sam...

Planeta -

Investicioni bankar i multimilioner Džefri Epstajn rekao je dve nedelje pre nego što je izvršio samoubistvo u svojoj ćeliji psihologu da je prevelika ''kukavica'' da bi se ikada ubio.

Ova tvrdnja nalazi se u detaljnoj analizi Epstajnovih poslednjih dana sakupljenoj na više od 2.000 stranica nikada ranije viđenih dokumenata i zatvorskih zapisa dobijenih u skladu sa zakonima o slobodi informisanja i koje je objavio Njujork tajms u utorak.

Epstajn se obesio u popravnom centru Metropoliten na Menhetnu u avgustu 2019. godine, dok je čekao suđenje po novim optužbama za trgovinu tinejdžerkama.

Prema pisanju Tajmsa, on je pokušao da se ubije i mesec dana ranije.

Međutim, spisi otkrivaju da je Epstajn rekao zatvorskom psihologu da ne želi da se ubije, tvrdio je da živi ''divnim životom'' uprkos zatvoru i rekao da je ''kukavica'' koja ne podnosi bol.

-Nikada to ne bih sebi učinio, rekao je Epstajn, a prenosi Gardijan.

Teorije zavere da je Epstajn ubijen pojavile su se nakon više od dve godine od njegove smrti. Istrage FBI i Ministarstva pravde nisu završene.

Istraga Tajmsa, međutim, daje sliku majstora manipulacije koji stvara ''iluzije do samog kraja, obmanjujući ljude koji su radili u zatvoru i razgovarali sa njim, savetnike i posebno obučene ljude koji su bili zaduženi da ga nadgledaju danonoćno“.

Nekadašnji bogati saradnik moćnih ljudi, uključujući Bila Klintona i Donalda Trampa, više puta je uveravao ljude oko sebe da ima za šta da živi, a takođe je nagoveštavao očaj, navodi se u dokumentima koji pokrivaju poslednjih 36 dana njegovog života.

U noći kada je umro, kako piše Tajms, Epstajn je rekao čuvarima da želi da pozove svoju majku. U stvari, ona je bila odavno mrtva i on je umesto toga pozvao svoju devojku. Osoblje mu je dozvolilo da te noći ostane sam u svojoj ćeliji, uprkos izričitoj naredbi da ima cimera u ćeliji.

Dokumenti otkrivaju više detalja o Epstajnovim poslednjim nedeljama, uključujući svakodnevne rutine koje su uključivale duge sastanke u konferencijskom centru u zatvoru sa njegovim advokatima i pritužbe na uslove života.

Sastanci su, navodi Tajms, omogućili Epstajnu da izbegne svoju ''mokru i prljavu'' ćeliju, za koju se žalio da ima bučan toalet.

Nije voleo da nosi svoj narandžasti kombinezon, što je, kako je rekao, dovelo do toga da ga tretiraju kao ''lošeg momka''. Imao je problema sa spavanjem i patio je od utrnulosti desne ruke.

Uprkos tim problemima, navodi se u izveštaju, Epstajn je otvoreno razgovarao sa psiholozima i zatvorenicima i ''govorio o svom interesovanju za fiziku i matematiku i ponudio im male savete za investiranje''.

Epstajn se takođe ''sećao druženja sa slavnim ličnostim'', navodi Tajms. Takođe se navodi da zatvorske beleške ne navode imena tako poznatih saradnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track