Najnovije vesti

OZBILJNO UPOZORENJE SZO: Do marta u Evropi bi od korone moglo da umre još 700.000 ljudi, ukupno više od DVA MILIONA!
Foto: Zorana Jevtić

pandemija

OZBILJNO UPOZORENJE SZO: Do marta u Evropi bi od korone moglo da umre još 700.000 ljudi, ukupno više od DVA MILIONA!

Planeta

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenila je da bi ukupan broj umrlih od posledica koronavirusa u Evropi do marta mogao da premaši dva miliona.

SZO navodi da je Evropa "u čvrstom stisku" pandemije korona i da bi, ako se taj trend nastavi, broj mrtvih od kovida ove zime mogao da premaši 2,2 miliona ljudi.

Do marta 2022. godine moglo bi da umre još 700.000 ljudi. Do sada je broj umrlih već je premašio brojku od 1,5 miliona u 53 zemlje koje SZO naziva evropskim regionom.

SZO očekuje da će jedinice intenzivne nege u 49 od 53 evropske zemlje od novembra do marta trpeti "visok ili ekstreman pritisak".

Troma vakcinacija, visokozarazni delta soj, hladnije vreme i popuštanje restriktivnih mera su razlozi zašto je Evropa ponovo epicentar pandemije.

Zbog porasta broja novozaraženih, brojne zemlje su počele da razmatraju nove mere i intenziviranje kampanje vakcinacije, dok je Austrija ponovo uvela desetodnevnik karantin za sve.

U EU je vakcinisano 67,7 posto populacije, ali stopa vakcinisanih varira od zemlje do zemlje. Svega 24,2 posto Bugara je vakcinisano, dok je u Portugalu ta brojka 86,7 procenata.

"Na osnovu trenutnih trendova može se predvideti da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva premašiti brojku od 2,2 miliona do proleća sledeće godine", saopšteno je iz SZO.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja