E OVO JE REKORD! Prva žena premijerka u Švedskoj podnela OSTAVKU posle samo PAR SATI na funkciji!
Foto: EPA / Pontus Lundahl/TT

magdalena anderson

E OVO JE REKORD! Prva žena premijerka u Švedskoj podnela OSTAVKU posle samo PAR SATI na funkciji!

Planeta -

Nekoliko sati nakon što je danas izabrana za premijerku Švedske, Magdalena Anderson podnela je ostavku jer parlament nije podržao vladin predlog budžeta, a koalicioni partner Zeleni napustio je manjinsku vladu.

"Reč je o poštovanju, ali takođe ne želim da vodim vladu čiji legitimitet može da se dovede u pitanje", rekla je Anderson na konferenciji za novinare.

Ona je obavestila predsednika parlamenta Anderasa Norlena da je i dalje zainteresovana da vodi jednopartijsku socijaldemokratsku vladu.

Ona je rekla da "koaliciona vlada treba da podnese ostavku ako neka stranka izađe iz vlade. I pored toga što je parlamentarna situacija nepromenjena, potrebno je ponovo glasati".

Predsednik švedskog parlamenta Andreas Norlen rekao je da je primio ostavku Andersonove i da će posle razgovora sa liderima stranaka sutra saopštiti dalje poteze, javila je švedska novinska agencija TT.

Vladin predlog budžeta odbijen je u korist predloga opozicije među kojima je i desničarska stranka Demokrati.

Zeleni su saopštili da su spremni da ponovo podrže Andersonovu u novom glasanju za izbor premijera.

0641575216, Magdalena Anderson, Švedska
foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Usvojeni budžet je zasnovan na predlogu vlade, ali od 74 milijarde kruna (8,2 milijarde dolara) koje je vlada želela da potroši na reforme, nešto više od 20 milijardi kruna biće preraspodeđeno sledeće godine, javila je švedska televizija SVT.

Budžet ima za cilj smanjenje poreza, povećanje plata policijskim službenicima i veća izdvajanja za različite sektore švedskog pravosudnog sistema.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Pontus Lundahl/TT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track