ITALIJA DODATNO OTEŽAVA ŽIVOT NEVAKCINISANIMA: Pooštrene kovid mere, proširena obaveza vakcinisanja
Foto: Robert Proctor / Alamy / Alamy / Profimedia

pandemija

ITALIJA DODATNO OTEŽAVA ŽIVOT NEVAKCINISANIMA: Pooštrene kovid mere, proširena obaveza vakcinisanja

Planeta -

Suočena sa četvrtim talasom koronavirusa, Italija je pooštrila svoje kovid mere i proširila obavezu vakcinisanja protiv kovida.

Vlada je u sredu odobrila uredbu po kojoj će se pravila koja zahtevaju dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti primenjivati u većem delu javnog života od 6. decembra.

Od tog datuma, bez kovid potrvrde nema ulaska u barove, restorane i na javne događaje. Ta mera će biti na snazi do 15. januara a nakon toga će se primenjivati samo u regijama koje su proglašene za "zone koronavirusa" i gde je potredno zadržati strožija pravila.

Takođe, od 15. decembra ljudi koji rade u školama, kao i policajci, vojnici, spasioci i zaposleni u zdravstvu moraju da budu vakcinisani protiv kovida.

Kako navodi Hina, nova pravila će otežati život nevakcinisanima.

Od 15. oktobra zaposleni u Italiji moraju da poslodavcima dostave dokaz o vakcinaciji, negativan test na koronu ili dokaz da su preležali bolest.

Ista pravila do sada su se primenjivala samo na daleka putovanja, ali će se sada proširiti na hotele, lokalni javni prevoz i regionalni železnički saobraćaj.

Takođe, "trajanje" digitalne zelene propusnice biće skraćeno sa 12 na devet meseci.

Italija u poslednje vreme beleži značajan porast slučajeva koronavirusa. U sredu su zdravstvene vlasti prijavile gotovo 12.500 novih slučajeva kovida i 85 smrti u 24 sata.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track