NA ČELU GLOBALNE POLICIJSKE AGENCIJE ČOVEK OPTUŽEN ZA MUČENJA: General iz UAE izabran za šefa Interpola
Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

razlog za brigu?

NA ČELU GLOBALNE POLICIJSKE AGENCIJE ČOVEK OPTUŽEN ZA MUČENJA: General iz UAE izabran za šefa Interpola

Planeta -

General iz Ujedinjenih Arapskih Emirata optužen da je naredio mučenja ljudi, izabran je za predsedavajućeg Interpola, saopštila je ova globalna policijska agencija.

"Gospodin Ahmed Naser al-Raisi iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata je izabran za predsednika", tvitovao je Interpol.

Raisi, šef bezbednosnih snaga UAE će naredne četiri godine biti na čelu Interpola. Uloga predsednika je, navode britanski mediji, mahom ceremonijalna i dobrovoljna.

Generalni sekretar Interpola Jurgen Stok, kome je dat drugi petogodišnji mandat, bavi se svakodnevnom organizacijom i vođenjem agencije.

Žalbe na mučenje podnete su protiv Raisija poslednjih meseci u Francuskoj i Turskoj, gde je i održana generalna skupština Interpola na kojoj je general izabran za predsedavajućeg. Britanski medii pisali su i o akademiku koji je optužio Raisija da ga je nepravedno zatvorio i mučio u UAE.

Izbor Raisija usledio je nakon što su UAE uplatile pozamašnu donaciju Interpolu. Sada se strahuje da će postavljenje čoveka koga optužuju za kršenje ljudskih prava podstaći i druge autoritarne režime da koriste "svetskog policajca" da se obračunaju sa neistomišljenicima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track