PANIKA U FAJZERU! RADNICA UKRALA PODATKE O VAKCINI PROTIV KOVIDA: Kompanija podnela tužbu protiv zaposlene
Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

15 godina radila u kompaniji

PANIKA U FAJZERU! RADNICA UKRALA PODATKE O VAKCINI PROTIV KOVIDA: Kompanija podnela tužbu protiv zaposlene

Planeta -

Kompanija "Fajzer" tužila je svoju dugogodišnju radnicu zbog navodne krađe poverljivih dokumenata, uključujući i neke u vezi sa vakcinom protiv korona virusa. Naovdno, radnica se spremala da pređe na radno mesto u konkurenskoj firmi.

U tužbi koja je podneta u utorak federalnom sudu u San Dijegu, iz kompanije "Fajzer" su rekli da je Čun Ksjao Li prekršila ugovor o poverljivosti tako što je otpremila više od 12.000 datoteka bez dozvole na svoje lične naloge i uređaje sa svog laptopa koji joj je ustupila kompanija.

Navodni materijali uključuju "priručnik“ od 24. septembra koji sadrži interne procene i preporuke o "Fizer-Biontek" vakcini protiv COVID-19, "Fajzerov" odnos sa svojim nemačkim partnerom za vakcinu, ali i prezentacije u vezi sa antitelima koja se javljaju u borbi protiv raka.

Iz "Fajzera" je rečeno da je Li, pomoćnica direktora za statistiku, više puta pokušavala da prikrije svoje tragove, čak je obezbedila i laptop "mamac“ da ga prevari da pomisli šta je uradila sa fajlovima.

"Li je obmanula 'Fajzer' o tome šta je uzela od dokumenata, kako je to uzela, kada i zašto je to uradila i gde se ti fajlovi (a možda i drugi) mogu naći“, rečeno je iz kompanije proizvođača lekova iz Njujorka.

Iz "Fajezera" su rekli da Li daje ostavku nakon 15 godina rada u kompaniji i da izgleda da ima ponudu da se pridruži "Ksencor Inc.", kalifornijskoj kompaniji koja se bavi kliničkim stadijima koje se fokusiraju na tretmane raka i autoimunih bolesti.

Li nije komentarisala tužbu i navode o krađi poverljivih dokumenata, kao i o novom zaposlenju.

U nalogu izdatom kasno u utorak, američki okružni sudija Keti En Bensivengo privremeno je zabranila Li da koristi poslovne tajne kompanije "Fajzer" i rekla da advokati kompanije mogu da pregledaju naloge i uređaje na kojima ih je možda čuvala. Prvo ročište na sudu zakazano je za 9. decembar kako bi se razmotrila duža zabrana.

Kurir.rs/Mondo

Bonus video:

13:32

TRUDNICE NA UDARU KORONE! Stav ginekologa Stefanovića jasan: Fajzer potpuno bezbedan, evo kada je IDEALAN PERIOD ZA VAKCINACIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track