PENTAGON DOBIJA LOVCE NA NLO: Udarna grupa će procenjivati i opasnost od malih zelenih, jedan izveštaj je sve pokrenuo! VIDEO
Foto: Shutterstock

efektno

PENTAGON DOBIJA LOVCE NA NLO: Udarna grupa će procenjivati i opasnost od malih zelenih, jedan izveštaj je sve pokrenuo! VIDEO

Planeta -

Ministarstvo odbrane SAD stvara novo istražno telo koje će pratiti i analizirati "neidentifikovane vazdušne fenomene", kako raste zabrinutost zbog rizika za nacionalnu bezbednost koje predstavljaju NLO.

Zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks, u memorandumu objavljenom u utorak, najavila je stvaranje Grupe za sinhronizaciju identifikacije i upravljanja vazdušnim objektima, „kako bi procenila, i po potrebi, ublažila sve povezane pretnje po bezbednost leta i nacionalnu bezbednost“.

Ovaj potez dolazi nakon što je američki direktor Nacionalne obaveštajne službe u junu 2021. podneo Kongresu izveštaj o "neidentifikovanim vazdušnim fenomenima" ili UAP. Izveštaj je identifikovao samo jedan od 144 prijavljena slučaja UAP kao veliki balon koji se ispuhuje, posmatrači u 18 incidenata su opisali „neobični UAP obrasci kretanja ili karakteristike leta“, što je sugerisalo naprednu tehnologiju.

Taj izveštaj je bio rezultat interesovanja nakon što je Pentagon u aprilu 2020. razglasio tri video snimka „neidentifikovanih vazdušnih fenomena“ ili UAP, a ne NLO-a. Odeljenje za odbranu je u avgustu uspostavilo u okviru mornarice, „Task Fors UAP“. Zatim, u decembru, Kongres je odobrio finansiranje u zakonu o pomoći od koronavirusa za izveštaj o neidentifikovanim avionima u ograničenom vazdušnom prostoru.

Kada je izveštaj objavljen u junu, Hiks je rekao da će Ministarstvo odbrane „uspostaviti procedure za sinhronizaciju prikupljanja, izveštavanja i analize o skupu problema UAP-a, kao i da uspostavi preporuke za obezbeđenje vojnih poligona i poligona za obuku“.

Novu grupu, koja će naslediti mornaričku UAP Task Fors, osnovaće Ronald Moultrie, podsekretar odbrane za obaveštajne poslove i bezbednost, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ali Luis Elizondo, bivši direktor Odeljenja za odbranu naprednog programa za identifikaciju pretnji iz vazdušnog prostora, koji je ranije ove godine govorio o NLO-ima u emisiji „60 minuta“, doveo je u pitanje da li će plan Ministarstva odbrane služiti javnosti. Kancelarija podsekretara je "godinama potcenjivala i pokušavala da ubije napore UAP-a", napisao je on na Tviteru.

On je sugerisao da je ovaj potez pokušaj da se "zaobiđe" interesovanje američkog Senata za ovu temu. Senatorka Kirsten Gilibrand predložila je amandman na Zakon o ovlašćenju za nacionalnu odbranu, kojim bi se formirao savetodavni komitet sa stručnjacima iz NASA-e, FAA i drugih naučnih organizacija, preneo je Politiko.

Kurir.rs/Ju-Es-Ej Tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track