STRUJA ZA VODU Izrael i Jordan tajno dogovorili energetski sporazum? Saudijci ostali KRATKIH RUKAVA, princ Bin Salman POBESNEO
Foto: EPA / G20 RIYADH SUMMIT

pritisak

STRUJA ZA VODU Izrael i Jordan tajno dogovorili energetski sporazum? Saudijci ostali KRATKIH RUKAVA, princ Bin Salman POBESNEO

Planeta -

Saudijska Arabija je pokušala da izvrši pritisak na Ujedinjene Arapske Emirate da blokiraju veliki dogovor sa Jordanom i Izraelom o energetici i vodi, navodi se u izveštaju u sredu.

Sporazum uz posredovanje UAE potpisan ranije ove sedmice predviđa izgradnju velike solarne elektrane u Hašemitskom kraljevstvu za proizvodnju električne energije za Izrael, dok će postrojenje za desalinizaciju uspostavljeno u Izraelu slati vodu u Jordan.

To je najveći sporazum o saradnji potpisan između Jerusalima i Amana od kada su bivši neprijatelji potpisali mirovni sporazum 1994. godine, i najveći je trenutni projekat obnovljive energije na Bliskom istoku, prenosi Tajms of Izrael.

Internet stranica Akios, pozivajući se na dva izraelska zvaničnika i još jedan neimenovani izvor, navodi da su Saudijci čak predložili alternativni plan koji bi on vodio, u saradnji sa UAE i Jordanom, koji bi izostavio Izrael. Emiraćani su, međutim, odbili pritisak, iako je potpisivanje sporazuma odloženo nekoliko sati usred Saudijskih napora da ga blokiraju, navodi se u izveštaju.

Saudijska Arabija nije bila upoznata sa planom uz posredovanje UAE sve dok nije objavljen u medijima, navodi se u izveštaju.

Rijad, koji za razliku od UAE i Jordana nema zvanične diplomatske odnose sa Izraelom, zabrinut je da bi sporazum sabotirao napore njegovog prestolonaslednika da vodi klimatske napore u regionu. Izraelski, emiratski i saudijski zvaničnici odbili su da komentarišu izveštaj.

Sporazum je predstavljao najnoviji nusproizvod sporazuma o normalizaciji Abrahamovog sporazuma koji je Izrael potpisao sa UAE prošle godine pod pokroviteljstvom Trampove administracije. Bajdenova administracija je takođe obećala da će se nadovezati na te sporazume, ostajući nepokolebljiva da oni nisu zamena za izraelsko-palestinski mir.

Saudijska Arabija je izostavljena iz projekta jer nije normalizovala svoje veze sa Izraelom, navodi Akios. Studije izvodljivosti za projekat treba da počnu sledeće godine.

Jordan je jedna od nacija sa najvećim nedostatkom vode i njegova saradnja sa Izraelom o vodi datira još pre nego što su dve uspostavile formalne odnose. Izrael je takođe vruća i suva zemlja, ali je njegova napredna tehnologija desalinizacije otvorila mogućnosti za prodaju slatke vode.

Stručnjaci kažu da bi buduća saradnja mogla pomoći u poboljšanju odnosa, koje je jordanski kralj Abdulah opisao kao ''hladni mir''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track