OVDE SE ODRŽAVAJU NASILNI PROTESTI, A KORONA BUKTI Sada su se odlučili na ovaj korak! Odlažu hemoterapije i transplatacije
Foto: Fabian Strauch / AFP / Profimedia

haos

OVDE SE ODRŽAVAJU NASILNI PROTESTI, A KORONA BUKTI Sada su se odlučili na ovaj korak! Odlažu hemoterapije i transplatacije

Planeta -

Neke bolnice u Holandiji zaustavile su lečenje hemoterapijom i transplatacije organa kako bi oslobodile krevete intenzivne nege za rastući broj pacijenata obolelih od korone, rekli su vlasnici u četvrtak.

Udruženje holandskih bolnica za vitalnu negu reklo je da je tražilo od ministra zdravlja Huga de Jongea da razvije nacionalni plan za Kovid 19 prema kome bi se regularna nega koja zahteva noćenje otkazala.

Broj pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicama porastao je na rekordne nivoe, koji nisu viđeni od početka maja, a stručnjaci su upozorili da će bolnice doseći svoje pune kapacitete u nešto više od nedelju dana ako se virus ne obuzda. Ova nedelje je nekoliko pacijenata obolelih od korone prevezeno u nemačke bolnice.

Reagirajući na rekordno visoke stope zaraze, vodeći vladin tim za upravljanje pandemijom sazvao je u sredu uveče hitan sastanak te se očekuje da će se u petak objaviti nove mere o zatvaranju.

Iako je oko 85 odsto odrasle holandske populacije u potpunosti vakcnisano protiv korone, novi slučajevi dosegli su rekordne nivoe od 23.709 u 24 sata od srede te su u porastu gotovo 40 odsto na nedeljnom nivou.

-U nekoliko regija bolnice smanjuju opseg nege, rekao je portparol bolničkog udruženja.

-Govorimo o nezi koja zahteva krevet. To znači da se otkazuje puno termina, istakao je.

Prema novoj fazi plana kriznog odgovora, bolnice bi takođe mogle da traže pomoć vojnog osoblja i studenata u nezi pacijenata.

Holandija je zabeležila više od 2,5 miliona slučajeva i više od 19.000 smrti otkad je pandemija počela.

Nakon ukidanja većine mera socijalne distance krajem septembra, holandska vlada je ovog meseca ponovno uvela nošenje maski, kao i delimično zatvaranje, uz kafiće i restorane koji se zatvaraju u 20 sati.

Vladin plan da zabrani pristup javnim mestima većini nevakcinisanih prouzrokovao je tri noći nasilnih protesta od prošlog petka, a širom zemlje je uhapšeno više od 170 osoba.

Kurir.rs/ Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track