ARHEOLOZI U PERUU PRONAŠLI MUMIJU STARU 800 GODINA: u grobnici su bili keramika, ostaci povrća, kameno oruđe...
Foto: Shutterstock/Mariana Rusanovschi

arheologija

ARHEOLOZI U PERUU PRONAŠLI MUMIJU STARU 800 GODINA: u grobnici su bili keramika, ostaci povrća, kameno oruđe...

Planeta -

Tim stručnjaka pronašao je na centralnoj obali Perua mumiju za koju se procenjuje da je stara najmanje 800 godina, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Arheolog Piter Van Dalen Luna rekao je da je reč o mumificiranim ostacima osobe iz kulture koja se razvila između obale i planina te južnoameričke zemlje i da je otkrivena u regiji Lima.

"Glavna karakteristika mumije je da je celo telo bilo vezano užadima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio deo lokalnog obrasca pogreba", dodao je Van Dalen Luna sa državnog Univerziteta San Markos, napominjući i da pol mumije još nije utvrđen ali da se zna da su to ostaci osobe koja je živela u visokom andskom području.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture na periferiji grada Lime, u grobnici, u kojoj su bili i votivni darovi poput keramike, ostatka povrća i kamenog oruđa.

Peru - dom čuvenog spomenika Maču Pikču - dom je i stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile pre i posle carstva Inka, koje je dominiralo južnim delom Južne Amerike pre 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do središnjeg Čilea.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track