PAR UKRAO 20 MILIONA, ISEKAO NANOGICE I POBEGAO! Svojoj maloletnoj deci ostavili pismo, a FBI ih mesecima traži VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

ovo nije zbogom

PAR UKRAO 20 MILIONA, ISEKAO NANOGICE I POBEGAO! Svojoj maloletnoj deci ostavili pismo, a FBI ih mesecima traži VIDEO

Planeta -

Par koji je ukrao više od 20 miliona dolara, isekao je svoje nanogice i pobegao, ostavivši troje maloletne dece. FBI objavio i sadržaj poruke koju su napisali deci.

Ričard Ajvazijan i njegova partnerka Marijeta Terabeli uz pomoć lažnih identiteta bespravno su prisvajali novčanu pomoć američkih vlasti namenjenu pogođenima pandemijom, i na taj način stekli više od 20 miliona dolara. Tim novcem su kupili luksuzne kuće u Tarzani, Glendejlu i Palm Dezertu, kao i zlatni nakit i novčiće, skupe satove i torbe, motocikl...

Par, kome su pretile višegodišnje kazne zatvora zbog prevare, isekao je svoje nanogice i pobegao iz svog doma u Kaliforniji, napustivši svoje troje dece stare 13, 15 i 169. godina kojima su ostavili pismo: "Jednog dana ćemo ponovo biti zajedno. Ovo nije zbogom, već kratka pauza".

Bekstvo se dogodilo krajem avgusta. Skoro tri meseca kasnije - i pet meseci nakon osude u junu -- par još uvek nije pronađen., piše CNN.

To nije sprečilo sudiju da ovih dana u odsustvu osudi Ajvazijana (43) i Terabeli (37) na 17, odnosno šest godina zatvora zbog krađe više od 20 miliona dolara pomoći namenjenih malim preduzećima tokom pandemije.

"Optuženi su iskoristili krizu COVID-19 da ukradu milione dolara preko potrebne državne pomoći namenjene ljudima i preduzećima koja pate od ekonomskih posledica najgore pandemije u jednom veku“, rekla je američki tužilac Trejsi L. Vilkison.

Par i Ajvazijanov brat, Artur Ajvazijan, 41, koristili su lažne ili ukradene identitete, uključujući imena mrtvih ljudi i studenata na razmeni koji su nakratko posetili SAD pre mnogo godina, da podnesu lažne zahteve za približno 150 saveznih zajmova za lažna preduzeća u dolini San Fernando.

Kako bi podržali lažne zahteve za kredit, oni su zajmodavcima i Upravi za mala preduzeća predali lažne lične dokumente zajedno sa falsifikovanim poreskim obrascima i platnim spiskovima, rekli su federalni tužioci.

Par, zajedno sa Ajvazijanovim bratom i petoro drugih zaverenika, iskoristio je novac za kupovinu vila u tri grada u južnoj Kaliforniji - Tarzana, Glendejl i Palm Desert, zajedno sa zlatnicima, dijamantima, nameštajem, luksuznim satovima i Harli Dejvidsonom, rekli su tužioci.

Kada su osuđeni, oduzete su im tri kuće i luksuzni predmeti, zajedno sa bankovnim računima i oko 450.000 dolara u gotovini.

Nejasno je da li je Ričard Ajvazijan organizovao šemu, ali od osam do sada osuđenih osoba, njemu je izrečena daleko najduža kazna - 17 godina. Niko drugi nije osuđen na više od šest godina. Njegov brat Artur Ajvazijan dobio je pet godina.

FBI je ponudio nagradu od 20.000 dolara za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja. Advokat Ajvazijanovih, Ašvin Ram, nagovestio je i da postoji mogućnost da je par pobegao kako bi spasili živu glavu.

"On (Ajvazijan) je optužen za zaveru sa desetinama ljudi, a samo nekoliko je optuženo. Dakle, ako je on zaista kolovođa, neko tamo će možda želeti da ga ućutka“, rekao je on i dodao da se pored poruke deci, u oproštajnoj poruci para takođe pominju pretnje sa kojima se suočavaju – "nešto u vezi sa odlaskom kako bi izbegli opasnost po porodicu“.

Troje dece para su pod starateljstvom njihovih baka i sudskog staratelja, rekao je Ram i dodao da su njihovi staratelji podneli hitnu molbu za pasoše za putovanje u Jermeniju, gde imaju rođake.

Staratelji su se nadali da će poslati decu u Jermeniju kako bi izbegli medijski cirkus oko izricanja presude njihovim roditeljima, ali pasoši nisu odobreni, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track