OMIKRON VARIJANTA KORONE NIJE TOLIKO OPASNA: Južnoafrički ministar zdravlja smatra da su blokade putovanja neopravdane! VIDEO
Foto: Youtube screenshot/eNCA

procena

OMIKRON VARIJANTA KORONE NIJE TOLIKO OPASNA: Južnoafrički ministar zdravlja smatra da su blokade putovanja neopravdane! VIDEO

Planeta -

Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala rekao je u petak da su odluke drugih zemalja da uvedu ograničenja putovanja zbog zabrinutosti zbog otkrivanja jako mutirane varijante korone u njegovoj zemlji „neopravdane", prenosi CNBC.

„Ta vrsta reakcije na koleno, zaista nema smisla“, rekao je Fala na brifingu za medije, dodajući da zabrane putovanja krše norme i standarde Svetske zdravstvene organizacije.

On je kritikovao druge nacije jer „žele da okrive” i pripisuju tu varijantu Južnoj Africi, a ne da rade zajedno na rešavanju situacije prema SZO.

„Koronaje globalna zdravstvena vanredna situacija. Moramo da radimo zajedno, a ne da kažnjavamo jedni druge“, rekao je Fala. „Lov na veštice nikome ne koristi. Južna Afrika želi da bude pošten igrač u svetu, da deli zdravstvene informacije ne samo od koristi Južnoafrikancima i građanima sveta.

Nova varijanta, poznata kao B.1.1.529, otkrivena je u malom broju u Južnoj Africi. SZO je u petak toj varijanti dodelila grčko slovo Omikron.

Fala je rekao da preliminarne studije sugerišu da bi varijanta mogla biti prenosiva zbog genetskog sastava, ali je primetio da su vakcine i dalje efikasne u sprečavanju teškog Covida od ove varijante.

Delta varijanta je veća briga za Veliku Britaniju od novog soja koronavirusa, rekao je Kris Viti, šef britanskog sistema javnog zdravlja i tamošnji vodeći epidemiolog, govoreći o „omikronskoj“ varijanti koronavirusa.

Profesor Viti je rekao da je vlada Borisa Džonsona bila u pravu što je preduzela mere predostrožnosti u vezi sa obustavom putovanja iz šest afričkih zemalja kako bi usporila dolazak nove varijante u Britaniju, prenosi Telegraf.

Ali on je upozorio da bi svaki pokušaj nametanja strožih ograničenja mogao naići na protivljenje javnosti, i sugerisao da bi zabrinutost trebalo bolje usredsrediti na bližu pretnju.

Južnoafrički lekari i stručnjaci nisu pronašli dokaze da nova varijanta B.1.1.529 COVID-19 izaziva teške bolesti, dodao je Fala, a prenosi TASS .

„[U ovoj fazi] naučnici nisu pronašli dokaze da će ova varijanta izazvati teške bolesti“, primetio je ministar zdravlja. Takođe je naglasio da do sada nisu prijavljeni naučni dokazi o povećanju agresivnosti varijante B.1.1.529. „Naučnici nisu pronašli dokaze da je ova varijanta prenosiva“, istakao je Fala.

Ministar zdravlja je napomenuo da je prerano govoriti kako će se ponašati nova varijanta COVID-19.

Izveštaji u petak ujutro navode da su slučajevi nove varijante pronađeni u Izraelu, Hong Kongu i Belgiji.

Ranije u petak, SZO je pozvala zemlje da ne uvode ishitreno zabrane putovanja u vezi sa novom varijantom virusa, rekavši da bi trebalo da zauzmu „pristup zasnovan na riziku i nauku“, preneo je Rojters.

Međutim, nekoliko evropskih i azijskih zemalja je već reagovalo uvođenjem privremenih zabrana putovanja u južnu Afriku.

Kurir.rs/TASS/CNBC/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track