MORAO SAM TO DA URADIM: Ovaj super tata je naučio hemiju, osnovao laboratoriju i proizveo lek za svog bolesnog sina
Foto: Printscreen/Facebook

ljubav

MORAO SAM TO DA URADIM: Ovaj super tata je naučio hemiju, osnovao laboratoriju i proizveo lek za svog bolesnog sina

Planeta -

Kako nije mogao da pronađe lek koji je očajnički potreban njegovom dvogodišnjem sinu, niti da ga uveze iz inostranstva, jedan otac iz Kine došao je na ideju da napravi sopstvenu laboratoriju i sam sintetiše lek.

Dvogodišnji Haojang pati od Mankesove bolesti, izuzetno retkog genetskog poremećaja koji utiče na to kako se bakar obrađuje i apsorbuje u telu. Dečak ne može da se kreće, niti da govori, a stručnjaci su tvrdili da mu je ostalo samo nekoliko meseci života.

Njegov otac, Ksu Vej (30), odbio je da odustane.

Odlučio je da učini sve što je u njegovoj moći, čak iako to znači da bi trebalo da nauči hemiju i sam proizvede lek koji kineske vlasti nisu mogle da obezbede.

Nakon što je čuo da bi taj lek mogao da uspori Haojangovu bolest, a kovid-19 je onemogućio njegov transport iz inostranstva, Ksu je očevu staru laboratoriju preuredio i nakon što je na internetu proučio gomilu studija i dokumenata o sindromu, sam je naučio da proizvodi bakarni histidin, prenosi Blic.

- Moji prijatelji i porodica su bili protiv toga. Rekli su da je to nemoguće. Nisam imao vremena da razmišljam da li to da uradim ili ne. Morao sam. Iako ne može da se kreće ili govori, ima dušu i sve oseća, rekao je Vej.

Ksu Vej proizveo je prvu bočicu histidina nekih šest meseci nakon što je započeo svoj ambiciozni projekat. Prvo ga je testirao na zečevima, a zatim ga je ubrizgao u svoje telo. Delovalo je da zečevi, a ni on nisu pretrpeli posledice, pa ga je dao svom sinu.

Dečakova krvna slika se iznenađujuće popravila posle samo dve nedelje od početka lečenja, i iako priznaje da u ovom trenutku može samo da uspori napredovanje bolesti, Ksu je odlučan da svom sinu pruži najbolju šansu za borbu.

Ipak, priča Ksu Veja uspela je da impresionira međunarodnu biotehnološku laboratoriju VektorBilder, koja sada pokreće istraživanje genske terapije za Menkesovu bolest, a klinička ispitivanja i testovi na životinjama planirani su u narednih nekoliko meseci.

Otkako je njegova priča postala viralna, Ksuu su se obraćale i druge porodice, moleći ga da leči i njihove najmilije, ali je on to odbio, jer mu zakon dozvoljava da leči samo sopstvenog sina. Sve dok ne koristi svoj lek ni za koga drugog, vlasti neće intervenisati.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track