Najnovije vesti

AMERI POJAČAVAJU VOJNO PRISUSTVO U ALEKSANDROPOLISU: Vojska SAD iskrcala 1.000 oklopnjaka, 120 helikoptera i 3.000 vojnika! VIDEO
ilustracija, Foto: AP / U.S. Air Force

geopolitika.news

AMERI POJAČAVAJU VOJNO PRISUSTVO U ALEKSANDROPOLISU: Vojska SAD iskrcala 1.000 oklopnjaka, 120 helikoptera i 3.000 vojnika! VIDEO

Planeta

U grčkom severnom lučkom gradu Aleksandropolisu juče je održan protest zbog proširenja vojnog prisustva SAD u Grčkoj.

U demonstracijama koje je organizovao „Komitet protiv grčko-američkog vojnog sporazuma i baze u Aleksandropolisu“, lokalni grčki portal 902.gr učestvovali su različiti sindikati, sindikati penzionera, studentski sindikati i lokalni ogranak pacifističkog udruženja EEDIE.

Demonstranti su takođe spalili zastave SAD, EU i NATO, dodaje se. Ranije je u gradskom pozorištu održan još jedan protest protiv vojnog sporazuma između SAD i Grčke i proširenja vojnog prisustva SAD u zemlji. Elpida Pantelaki, generalni sekretar EEDIE-a, osudila je upotrebu luke od strane američke vojske.

Niko ne može ostati samo posmatrač u činjenici da se grad i okrug Istočna Makedonija i Trakija pretvaraju u imperijalističku bazu, rekla je ona. Skupu su se obratili i admiral grčke mornarice u penziji Georgios Roidis i predstavnici raznih sindikata, navodi list.

Američka vojska je Aleksandropolis, 20 kilometara od turske granice, naglo pretvorila u veliku vojnu bazu. Ovog meseca isporučili su više brodova, 1.000 oklopnih vozila, 120 jurišnih helikoptera i 3.000 vojnika, prenosi AA. Isporuka će, prema pisanju grčkih medija, biti deo vojne vežbe koja će se održati u Rumuniji, Bugarskoj, Balkanu i Centralnoj Evropi.

Međutim, analitičari tvrde da bi tako snažno raspoređivanje američke vojske moglo da ima veze sa tenzijama sa Turskom u istočnom Mediteranu. pored toga, grad se nalazi u delu Grčke najbližem Crnom moru koji je takođe postao „vruća tačka“ poslednjih nedelja zbog rastućih tenzija sa Rusijom.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track