NEOČEKIVANO OBRAĆANJE LIDERA TALIBANA: Vođa vladara Avganistana priznao da ne mogu bez pomoći međunarodne zajednice! VIDEO
Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

jasno

NEOČEKIVANO OBRAĆANJE LIDERA TALIBANA: Vođa vladara Avganistana priznao da ne mogu bez pomoći međunarodne zajednice! VIDEO

Planeta -

Vođa talibana održao je svoje prvo televizijsko obraćanje otkako je grupa preuzela vlast u Avganistanu sredinom avgusta. Zarekao se da se neće mešati u druge zemlje i zatražio međunarodnu pomoć.

„Uveravamo sve zemlje da se nećemo mešati u njihove unutrašnje stvari i želimo da imamo dobre ekonomske odnose sa njima“, obećao je Mula Muhamed Hasan Akhund, suosnivač talibana i sada premijer njihove vlade. Subota.

Tokom svog 30-minutnog govora, Hasan je insistirao na tome da talibani „pokušavaju koliko god je to moguće da reše probleme ljudi“, za šta je okrivio prethodnu vladu zemlje koju podržavaju SAD, nazivajući je „najslabijom na svetu“. ”

Avganistan se suočava sa izgledom humanitarne katastrofe, a polovina od 38 miliona ljudi na ivici gladi, prema procenama UN. Inflacija je izmakla kontroli, a cene hrane su skočile jer je ekonomija zemlje koja je već u teškom stanju dodatno osakaćena sankcijama i povlačenjem strane pomoći nakon što su talibani preuzeli vlast pošto su američke trupe povučene iz zemlje. Ova strana pomoć je ranije činila do 75% avganistanskog budžeta pod prethodnom administracijom.

„Tražimo od svih međunarodnih dobrotvornih organizacija da ne uskraćuju svoju pomoć i da pomognu našoj iscrpljenoj naciji“, rekao je lider talibana.

On je takođe ponovio poziv Vašingtonu da odblokira10 milijardi dolara u avganistanskim fondovima koje je zamrznuo kao odgovor na promenu režima u zemlji.

Hasanovo obraćanje dolazi uoči pregovora između Talibana i SAD sledeće nedelje u glavnom gradu Katara Dohi. Grupa je ranije rekla da planira da insistira na tome da Bajdenova administracija prizna svoju vladu i traži američku pomoć u rekonstrukciji Avganistana tokom pregovora.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track