KOLIKO JE OMIKRON OPASNIJI OD DELTE: Italijanski naučnici sve pokazali na grafikonu o broju i efektima mutacija!
Foto: Profimedia

procena

KOLIKO JE OMIKRON OPASNIJI OD DELTE: Italijanski naučnici sve pokazali na grafikonu o broju i efektima mutacija!

Planeta -

Italijanski naučnici predstavili su sliku koja prikazuje mutacije nove varijante virusa Omikron. Za koju se veruje da potiče iz južne Afrike, varijanta je već izazvala alarm u više zemalja širom sveta.

Ilustracija novog soja, koju je u subotu predstavila italijanska bolnica Bambino Gesu, predstavlja Omikron u poređenju sa varijantom Delta, jednim od najzaraznijih sojeva korone.

Omikron varijanta ima znatno više mutacija nego Delta, posebno u oblastima koje direktno stupaju u interakciju sa ljudskim ćelijama. Žarišta mutacija su istaknuta crvenom bojom na slici koju su otkrili naučnici.

"Ovo je 'fotografija' u veoma širokom smislu, to je model napravljen u laboratoriji", rekao je predstavnik bolnice, a citira RIA Novosti. Promene sugerišu da se virus možda dobro prilagodio ljudima, primetili su naučnici. Ipak, prerano je reći da li ove mutacije zajedno čine Omikron opasnijim u poređenju sa prethodnim varijantama korone.

Novi soj, koji je Svetska zdravstvena organizacija u petak zvanično označila kao „varijantu zabrinutosti“, prvi put je otkriven u Bocvani ranije ovog meseca. Veruje se da je soj već postao dominantan u jednom od južnoafričkih regiona, boreći se sa drugim varijantama korone.

Nova varijanta se već proširila izvan afričkog kontinenta, pri čemu su Hong Kong, Izrael, Belgija, Nemačka i Velika Britanija potvrdile svoje prve slučajeve, a druge zemlje istražuju sumnjive infekcije. Pojava Omikrona je već izazvala nova ograničenja, pri čemu je svih 27 država članica EU obustavilo vazdušni saobraćaj iz sedam južnoafričkih zemalja. Zemlje izvan bloka, uključujući SAD i Veliku Britaniju, uvode slične granice, dok je Izrael nastavio sa najstrožim ograničenjima na svetu do sada, efektivno zabranivši svim stranim državljanima ulazak u zemlju.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja