NEMA MESTA PANICI Svetska zdravstvena organizacija: Simptomi omikrona su blagi ili ih nema, a da postojeće vakcine efikasno štite
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

smirivanje situacije

NEMA MESTA PANICI Svetska zdravstvena organizacija: Simptomi omikrona su blagi ili ih nema, a da postojeće vakcine efikasno štite

Planeta -

Većina zaraženih novim sojem koronavirusa, omikronom, ima "blage" simptome ili ih uopšte nema i nema dokaza da vakcine nisu efikasne u sprečavanju težeg oblika bolest ili smrti, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Portparol SZO rekao je Rojtersu da podaci pokazuju da je novi soj zarazniji od delte, čak i za osobe koje su potpuno vakcinisane, ali da nema dokaza da postojeće vakcine nisu efikasne u sprečavanju hospitalizacija ili smrti.

Za sada nije jasno na koje podatke se svetska zdravstvena agencija poziva ali, navodi agencija, ovo je prvi zvanični nagoveštaj da supervarijanta korone možda neće izazvati toliki haos od kog se svi pribojavaju.

Trenutno je 172 slučaja omikrona potvrđeno u Južnoj Africi gde lekari insistiraju na tome da su njihovi pacijenti imali blaže simptome nego od prethodnih varijanti, iako je broj novozaraženih za nedelju dana skočio 400 posto na 4373, koliko ih je registrovano juče. Svega četvrtina Južnoafrikanaca je vakcinisana protiv korone, što otežava interpretaciju podataka. Poređenja radi, u EU je u nekim zemljama vakcinisano čak 80 posto stanovništva.

Iz Bocvane, odakle se veruje da je omikron i potekao, danas je saopšteno da je 16 o 19 potvrđenih slučajeva virusa bilo asimptomatsko.

Prošle noći, izraelski zvaničnici su saopštili da buster doza Fajzerove vakcine pruža 90 posto zaštite od težih slučajeva omikrona.

Svi eksperti upozoravaju da će biti potrebno da prođe dve nedelje dok ne utvrde kakve posledice nova varijanta može da izazove.

Dr Anželik Koci, šefica Lekarske komore Južne Afrike i prva lekarka koja je uočila novu varijantu rekla je da su njeni pacijenti zaraženi omikronom pokazivali mnogo blaže simptome ukljućujući umor, suvi kašalj, bolno grlo, glavbolju i bol u mišićima, visoku temeraturu i ubrzani puls. Niko od zaraženih nije imao "uobičajene" simptome poput gubitka čula mirisa i ukusa ili problema sa disanjem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track