RATNE IGRE Lukašenko: Od Putina ću tražiti nuklearno oružje ako NATO razmesti rakete u Poljsku!
Foto: AP

NAPETO NA ISTOKU

RATNE IGRE Lukašenko: Od Putina ću tražiti nuklearno oružje ako NATO razmesti rakete u Poljsku!

Planeta -

Situacija na istoku Evrope sve usijanija nakon što je predsednik Rusije upozorio Alijansu da ne prelazi crvene linije oko Ukrajine

Složena situacija... Poljski vojnik na granici sa Belorusijom
Složena situacija... Poljski vojnik na granici sa Belorusijomfoto: EPA / 16TH MECHANISED DIVISION

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će od svog ruskog kolege Vladimira Putina tražiti da njegovu zemlju naoruža nuklearnim arsenalom ukoliko NATO pošalje rakete i slično oružje u Poljsku!

Lukašenko, koga zapadne zemlje smatraju za poslednjeg diktatora u Evropi (na vlasti je od 1994. godine), ovom izjavom je dolio ulje na vatru u jeku napetosti između Moskve i NATO.

Hibridni rat

Beloruski predsednik je poslednjih meseci takođe na meti zvaničnika u Briselu zbog hibridnog rata, koji je započeo dovođenjem migranata sa Bliskog istoka i iz Azije i njihovim slanjem u Evropsku uniju.

Nedavni sastanak u Moskvi Lukašenko i Vladimir Putin
Nedavni sastanak u Moskvi Lukašenko i Vladimir Putinfoto: Profimedia / Kommersant

Bez viza za diplomate SAD - Putin: NATO ne sme na Istok!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će tražiti razgovore sa NATO kako bi se osiguralo da se Alijansa više ne širi na Istok, ka ruskim granicama, nakon što je Ukrajina dozvolila zapadnim trupama da uđu u zemlju.

Govoreći grupi novopostavljenih ambasadora u Kremlju, Putin je juče rekao da će Rusija insistirati na garancijama da se isključi mogućnost daljeg širenja NATO na Istok i da se razmešta oružje na granici sa Rusijom.

- Želeo bih da istaknem da su nam za to potrebne pravne garancije, s obzirom na to da naše zapadne kolege nisu ispunile svoje usmene obaveze. Svi znaju da su obećali da se neće širiti na Istok, ali su onda uradili suprotno. Legitimni ruski bezbednosni problemi su zanemareni i nastavljaju da se ignorišu, rekao je Putin.

- Spremni smo da razmestimo nuklearno oružje na teritoriju Belorusije. Tražiću od Vladimira Putina da to omogući ukoliko NATO razmesti rakete i slično oružje u Poljsku. rekao je Lukašenko za agenciju RIA novosti.

Njegova izjava je došla samo nekoliko sati pošto je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio Zapad i Ukrajinu da ne prelaze crvene linije, a uoči sastanka ministara članica NATO koji je održan u Letoniji.

Prema zapadnim procenama, Rusija je na svoju zapadnu granicu ka Ukrajini poslala 94.000 vojnika i raste strah od moguće invazije poput one iz 2014, kada je došlo do aneksije Krima.

Za rešenje krize... Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine
Za rešenje krize... Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajinefoto: AP

Rat mora da se zaustavi - Zelenski za direktne pregovore

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na direktne pregovore sa Rusijom da bi se "zaustavio rat" na istoku Ukrajine, u vreme sve većih tenzija sa Moskvom, koja je optužena da priprema invaziju na tu zemlju.

- Moramo da kažemo istinu, da nećemo moći da zaustavimo rat bez direktnih pregovora sa Rusijom, rekao je Zelenski pred parlamentom Ukrajine.

On je dodao da se "ne plaši direktnog razgovora" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu da je na granicu sa Donbasom poslala 100.000 vojnika.

Iz Kijeva tvrde da Rusija želi da izvrši puč u Ukrajini, dok zvanična Moskva navodi da su te optužbe bez osnova.

Ruski predsednik Putin tvrdi da je Kremlj reagovao nakon što je NATO poslao opremu i vojsku na svoje istočne granice.

- Širenje NATO na Istok je u suprotnosti i ugrozilo je samu srž bezbednosti Rusije i naših interesa. NATO želi da iskoristi teritoriju Rusije za postavljanje projektila koji bi za samo pet minuta mogli da unište naše komandne centre. Te pretnje predstavljaju crvenu liniju za nas. Nadam se da će zdrav razum u njihovim zemljama i međunarodnoj zajednici prevladati, rekao je Putin.

Upozorenje NATO

Usled pojačanih pretnji, Rusija je ubrzala razvoj hipersoničnih projektila. NATO je upozorio Rusiju da će je svaki pokušaj destabilizacije Ukrajine skupo koštati.

Slična situacija je bila i prošle godine, kada je Rusija takođe poslala više desetina hiljada vojnika na svoju zapadnu granicu. Tada je napetost okončana posle nekoliko nedelja, a zvanična Moskva je tvrdila da je u pitanju bila velika vojna vežba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track