BAJDEN BAR 10 PUTA OBEĆAO DA ĆE UGASITI KORONU: Ipak, više je Amerikanaca umrlo od virusa tokom njegove vladavine nego pod Trampom
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

statistika

BAJDEN BAR 10 PUTA OBEĆAO DA ĆE UGASITI KORONU: Ipak, više je Amerikanaca umrlo od virusa tokom njegove vladavine nego pod Trampom

Planeta -

Dok je bio predsedničkk kandidat Džo Bajden je 2020. obećao najmanje deset puta da će „ugasiti virus“.

Ali kako su se pojavile nove varijante otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru, predsednik nije uspeo da ugasi koronavirus. Njujork tajms je prošle nedelje priznao da su Sjedinjene Države pretrpele više smrtnih slučajeva od korona virusa pod Bajdenom nego pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, uprkos dostupnosti vakcine.

Strahovi od nove varijante koja će uticati na Sjedinjene Države naveli su Čaka Toda iz NBC-a u nedelju da osudi Bajdena zbog kampanje za „kroćenje“ virusa dok je „prerano proglasio nezavisnost“ od virusa u julu.

„Na kraju krajeva, ovo je i politički problem“, primetio je Čak. „Predsednik Bajden je trčao da ukroti pandemiju. I prerano je proglasio nezavisnost od virusa još u julu”:

U petak se svet probudio u novoj varijanti, nazvanoj „Biden varijanta“, koja je nastala iz Južne Afrike. Varijanta je do sada stigla na najmanje dva druga kontinenta, Australiju i Evropu.

„Dva putnika su bila među četrnaest ljudi iz južne Afrike koji su stigli avionom Katar Ervejz KR908, Doha za Sidnej, koji je stigao oko 19 časova, u subotu 27. novembra“, saopštilo je u nedelju Ministarstvo zdravlja Novog Južnog Velsa.

U Evropi se varijanta otkrila u Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Češkoj i Belgiji. Kao rezultat toga, Izrael i Tajland su već uveli ograničenja zbog korona virusa, kao što je zabrana ulaska strancima na dve nedelje.

U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama, Bajden je u petak ograničio putovanja iz afričkih nacija. „Kao meru predostrožnosti dok ne budemo imali više informacija, naređujem dodatna ograničenja vazdušnog saobraćaja iz Južne Afrike i sedam drugih zemalja“, navodi se u Bajdenovoj izjavi.

Bajdenova ograničenja putovanja su u suprotnosti sa njegovim prethodnim mišljenjem da su ograničenja putovanja bivšeg predsednika Trampa 2020. bila rasistička i ksenofobična.

Ograničenja putovanja možda nisu jedina mera koja se koristi u borbi protiv najnovijeg soja virusa. Dr Entoni Fauči je u nedelju rekao Čaku Todu da je „sve na stolu“.

U drugom nedeljnom pojavljivanju, Fauči je rekao Džordžu Stefanopulosu iz ABC-a da je prerano da se utvrdi da li Bajden mora da izda više karantina i mandata. „Zaista je prerano reći“, odgovorio je Fauči Stefanopulosu o tome da li je na pomolu još blokada i mandata.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track