PRAZNOG DŽEPA PLOVE SVETOM I BRANE AMERIČKE INTERESE: Mornari SAD moraju da uzimaju kredite da bi preživeli VIDEO
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

bruka

PRAZNOG DŽEPA PLOVE SVETOM I BRANE AMERIČKE INTERESE: Mornari SAD moraju da uzimaju kredite da bi preživeli VIDEO

Planeta -

Oni koji služe u američkoj mornarici možda će moći da vide svet, ali to ima svoju cenu. Bilo je izveštaja o rezervnim toaletima na nosačima aviona, pokvarenoj hrani i, naravno, riziku od zaraze COVID-19 zbog blizine. Ove nedelje su kružili izveštaji da su neki mornari bili primorani da uzmu kredite nakon što su im isplaćene plate.

Nije da je mornarica prestala da plaća mornare, ali je došlo do višemesečnog kašnjenja plata nekim pripadnicima službe koji su ove godine zaradili povećanje svojih stambenih naknada. To bi moglo biti zbog nedavnog braka ili zato što su se mornar(i) preselili negde sa većim troškovima života. Rezultat je bio porast zahteva za kredit od strane mornaričkog osoblja koje se bori da održi korak sa životnim troškovima.

„Ovo se dešava pomalo svuda“, rekla je potpredsednica Društva za pomoć mornaričkim-marincima (NMCRS) Đilian Gonzalez u intervjuu koji je citirao Foks Njuz. „Čini se da ne pogađa jedno geografsko područje više od drugog.

NMCRS je organizacija koja je u mogućnosti da pozajmi novac mornarima i njihovim porodicama.

Problem je očigledno počeo pre četiri godine kada su zvaničnici počeli da konsoliduju osoblje i jedinice za korisničku podršku. To je dovelo do nedostatka osoblja, a kao rezultat toga, povećanje plata nije dostiglo mnoge mornare.

Komandant Met Najt, službenik za javne poslove u komandi osoblja mornarice, objasnio je da Ministarstvo odbrane (DoD) obično zahteva od mornarice da obradi zahteve za osnovni dodatak za promenu stambenog prostora u roku od trideset dana, iako kašnjenja mogu biti previše česta.

„Komanda mornaričkog osoblja i naše podređene komande preduzimaju sve mere da obezbede da obim transakcija ne premašuje naš kapacitet, ali povremeno dolazi do zaostajanja iz raznih razloga“, rekao je komandant Najt. „Ovi zaostaci se rešavaju što je pre moguće kako bi se ograničili uticaji na mornare.

U nekim slučajevima situacija je bila daleko gora. Jedan konkretan slučaj - nadamo se izolovan - video je mornara koji nije bio plaćen tri meseca zbog produženja regrutacije i greške u plaćanju, i kao rezultat toga, pojedinac je bio primoran da potroši ušteđevinu. Mornarica je poslala mornaru 2.500 dolara kod kuće jer su bili u karantinu zbog COVID-19. Međutim, drugi u službi su se oglasili na društvenim mrežama da izraze svoje frustracije.

Jedan mornar je na Redditu objavio da su se ona i njen muž venčali u julu, ali da nisu dobili osnovnu naknadu za stanovanje u oblasti Vašingtona, D.C. Zbog nedostataka i nemogućnosti da reše problem, bili su primorani da uzmu komercijalne kredite kao (nadajmo se) privremeno rešenje.

Kao što se i očekivalo, nedostaci najteže pogađaju redovne kadrove. To je zato što plata mornara zavisi od čina i vremena u službi. Regrut mornara sa punim radnim vremenom zarađuje samo 1.785 dolara mesečno, dok glavni podoficir sa osam godina iskustva zarađuje 4.189,50 dolara mesečno, prema podacima mornarice, i taj novac se još uvek oporezuje.

Mornarički oficiri imaju viši platni razred, ali za mlađe oficire i dalje može biti teško da sastave kraj s krajem. Početna plata zastavnika je samo 3.395,80 dolara mesečno, dok kontraadmiral sa dugom stažom može biti plaćen čak 10.794 dolara mesečno. Međutim, treba napomenuti da mornarica pruža osnovne stambene naknade, stipendije za odeću i druge beneficije - barem bi to trebalo da čini.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track