SAD JE DALEKO NAJVEĆI PROIZVOĐAČ PLASTIČNOG OTPADA: Svaki Amerikanac u proseku godišnje napravi oko 130 kilograma!
Foto: EPA / Legnan Koula

izveštaj

SAD JE DALEKO NAJVEĆI PROIZVOĐAČ PLASTIČNOG OTPADA: Svaki Amerikanac u proseku godišnje napravi oko 130 kilograma!

Planeta -

Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svetu, prema novom izveštaju koji poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.

Svaki Amerikanac godišnje napravi oko 130 kg plastičnog otpada

Ukupno, SAD su proizvele oko 42 miliona tona plastičnog otpada 2016. - više nego dvostruko u odnosu na Kinu i više od zemalja EU zajedno, prema izveštaju Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine. Sjedinjene Države, pritom, čine manje od 5 odsto svetske populacije.

U proseku, svaki Amerikanac generiše 130 kilograma plastičnog otpada godišnje, a sledi Velika Britanija sa 98 kilograma. U Francuskoj je prosek 43 kilograma.

"Uspeh čudesnog pronalaska plastike u 20. veku je takođe stvorio globalnu poplavu plastičnog otpada, gde god da pogledamo", piše Margaret Spring, predsednica Komiteta eksperata koja je napisala izveštaj koji je naručio Kongres SAD. Ona je problem nazvala ekološkom i socijalnom krizom.

Skoro 9 tona plastike godišnje završi u okeanu

Najmanje 8,8 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanu svake godine, otprilike jedan kamion za smeće koji se istovari u more svakog minuta, objašnjava se u izveštaju. Sva plastika, čak i ona bačena na zemlju, ima potencijal da završi u okeanu, dodaje se.

Sadašnjim tempom, količina plastike bačene u okean mogla bi da dostigne 53 miliona tona godišnje do 2030. godine, što je polovina ukupne težine ribe koja se svake godine ulovi u okeanu. Proizvodnja plastike je eksplodirala od 1980-ih, ali ne i recikliranje, navodi se u izveštaju.

Preporučuje se da se nacionalna strategija razvije u Sjedinjenim Državama do kraja 2022. godine i detaljno navodi više pravaca koji bi mogli da reše problem, kao što je postavljanje ograničenja za proizvodnju plastike koja se ne može reciklirati ili razvoj zamena za plastiku. Ovo je najsveobuhvatniji izveštaj o zagađenju plastikom ikada objavljen, rekla je Džudit Enk, predsednica organizacije Beyond Plastics.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track