NAJNOVIJE OTKRIĆE Oltar iz vremena Asteka sa ljudskim pepelom pronađen u Meksiko Sitiju
Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

arheologija

NAJNOVIJE OTKRIĆE Oltar iz vremena Asteka sa ljudskim pepelom pronađen u Meksiko Sitiju

Planeta -

Arheolozi u Meksiku otkrili su oltar iz 16. veka u blizini trga Garibaldi, trga u Meksiko Sitiju poznatog po svojim marijači muzičarima.

Oltar datira iz vremena nakon španskog osvajanja prestonice Asteka Tenočtitlana.

Stručnjaci kažu da se nalazio u dvorištu unutar kuće jedne astečke porodice, koja bi ga koristila da oda počast svojim mrtvima, prenosi BBC.

Sadrži i ćup sa ljudskim pepelom.

Oltar je pronađen još u avgustu, ali je meksički Nacionalni institut za antropologiju i istoriju (Inah) objavio ovo tek u utorak, nakon što su arheolozi proveli tri meseca proučavajući lokaciju.

Smatra se da oltar datira iz perioda između 1521. godine, kada je španski konkistador i pustolov Ernan Kortes pobedio asteškog vladara Tenočtitlana, i 1610. godine.

Bitka kod Tenočtitlana smatra se početkom kraja carstva Asteka, koje je u svom vrhuncu vladalo centralnom meksičkom visoravni.

Arheolozi koji stoje iza otkrića kažu da su stanovnici kuće održali ritual ''kako bi svedočili o završetku ciklusa svojih života i svoje civilizacije'' na oltaru.

Arheolog Mara Besera kaže da je oltar pronađen četiri metra (13 stopa) ispod zemlje, ispod nekoliko slojeva nepečene opeke.

Prema rečima Besere, stanovnici kuće su želeli da ga sakriju od radoznalih očiju španskih konkistadora.

Ona veruje da su to bili starosedeoci koji su živeli u dolini Meksika i koji su osnovali carstvo Asteka.

Oltar je sadržao ćup sa ljudskim pepelom i 13 zamršeno ukrašenih palionica.

Kuću koja okružuje oltar činila je velika prostorija koja je hodnikom bila povezana sa pet manjih prostorija, od kojih se za jednu veruje da je kuhinja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track