NIKAD NIJE KASNO Indijka sa 104 godine naučila da čita i piše VIDEO
Foto: Youtube/BBC

gde ima volje ima i načina

NIKAD NIJE KASNO Indijka sa 104 godine naučila da čita i piše VIDEO

Planeta -

Kutijama, 104-godišnja žena u južnoj indijskoj državi Kerala, oduvek je želela da ide u školu. Ali rani brak i život usredsređen na kućne poslove stavili su tačku na taj san.

Ali njen san je postao realanost kada je konačno dobila priliku da se pridruži programu opismenjavanja koji je sponzorisala vlada.

Sa 104 godine naučila je da čita i piše – nešto što je želela da radi od detinjstva. A onda je dospela na naslovne strane sa 89 od 100 poena na zvaničnom testu pismenosti.

-Uvek sam imala želju da učim, ali nikada nisam učila jer sam se bavila kućnim poslovima. Moji braća i sestre takođe nisu išli u školu. Imala sam 16 godina kada su me roditelji udali, priča ova žena za BBC.

-Mnogo sam radila kod kuće, od čupanja korova do hranjenja stoke. Tako da nigde nisam mogla da idem i nisam mogla da se školujem, dodala je.

Kako kaže, želela je da postane učiteljica, ali da se to nije dogodilo jer nije išla u školu.

Ona je počela da uči kako da čita i piše pre godinu dana.

-Sedela sam pored svojih unuka dok su učili i pažljivo sam ih posmatrala. I onda je učitelj rekao da će mi dati knjige ako sam zainteresovana. Čitala sam te knjige iznova i iznova. Pitala sam ako nešto nisam razumela, rekla je ova žena.

-Uporedila sam knjige sa knjigama mojih unuka, ali njihove su bile na engleskom. Ne znam engleski, dodala je.

Kako kaže ispit joj nije bio težak i dobila je 89 bodova od mogućih 100.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track