PEKING OPTUŽUJE MI6 DA ŠIRI LAŽNE VESTI: Kina demantuje tvrdnje britanskih obaveštajaca da uteruje zemlje u dužničko ropstvo
Foto: Profimedia / Luis Henrique de Moraes Boucault

supersila

PEKING OPTUŽUJE MI6 DA ŠIRI LAŽNE VESTI: Kina demantuje tvrdnje britanskih obaveštajaca da uteruje zemlje u dužničko ropstvo

Planeta -

Kineska ambasada u Londonu reagovala je na izveštaj britanske tajne obaveštajne službe, optužujući Ričarda Mura za "prenošenje lažnih vesti“ nakon što je šef MI6 tvrdio da Kina cilja na siromašne zemlje pomoću zamki "duga“ i "podataka“.

Kineska ambasada u Velikoj Britaniji odbacila je optužbe da Peking aktivno nastoji da zarobi siromašnije nacije u "dužničke zamke“ i krade vredne strateške podatke iz ovih zemalja, prenosi Raša tudej.

Ambasada tvrdi da je šef Tajne obaveštajne službe (SIS) Ričard Mur, koji je dao komentare, kriv za "širenje lažnih vesti i lažnih obaveštajnih podataka“ o Kini.

U saopštenju se navodi: "Istina je da ne postoji nijedna zemlja koja je upala u takozvanu ’dužničku zamku‘ kao rezultat zaduživanja od Kine" i dodaje da se Peking ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, "niti nameće sopstvenu volju drugima ili traži bilo kakvu političku korist“.

Ambasada je pozvala Britaniju da ispravi svoje greške i "prestane sa svojim neosnovanim napadima na Kinu“.

U svom prvom javnom govoru u utorak, šef britanske obaveštajne službe optužio je kineske obaveštajne službe za "špijunske operacije velikih razmera“ protiv Ujedinjenog Kraljevstva i pozvao druge nacije da budu oprezne u pogledu kineske pretnje.

Mur je upozorio da prihvatanjem kineskih tehnoloških rešenja, nacije mogu da obezbede Pekingu ulaz na zadnja vrata preko kojih mogu da im ukradu podatke.

Tvrdio je da Peking "prikuplja podatke iz celog sveta“ i da će vremenom pristup Kine informacijama drugih zemalja narušiti njihov suverenitet.

Mur – poznat kao „C“ – rekao je BBC da Kina takođe koristi ekonomsku politiku kako bi povećala svoj uticaj. On je tvrdio da Peking koristi zajmove i dugove za "sticanje značajnih luka koje imaju potencijal da postanu pomorski objekti“. Primer je luka Hambantota na Šri Lanci, koja ju je predala Kini nakon što je rekla da ne može da otplati kredite uzete od Pekinga za njenu izgradnju.

Mur je pomenuo da mnoge siromašnije zemlje imaju mnogo veće dugove prema Kini. Ugandski mediji tvrde da je Kina izgradila najskuplji put na svetu u njihovoj zemlji, koji povezuje gradove Entebe sa Kampalom. Put, finansiran kineskim kreditima, navodno je koštao 9,2 miliona dolara po kilometru. Veliki deo posla obavljaju kineske firme i radnici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track