TRI NAJVEĆE ŠPANSKE KOMPANIJE PLATILE MISICI MILIONE Morale da kupe njeno ćutanje o aferi sa pohotnim kraljem?
Foto: Pierre-Philippe MARCOU / AFP / Profimedia

tajni memoari

TRI NAJVEĆE ŠPANSKE KOMPANIJE PLATILE MISICI MILIONE Morale da kupe njeno ćutanje o aferi sa pohotnim kraljem?

Planeta -

Tri najveće španske firme platile su navodnoj ljubavnici bivšeg kralja Huana Karlosa 4,6 miliona funti (5,4 miliona evra) kako bi sačuvao u tajnosti dokaze o njihovoj aferi, navodi se u dnevnicima osramoćenog policijskog komesara koji su procurili.

Repsol, Santander i Telefonica platili su državnoj bezbednosnoj službi po 1,8 miliona funti (2,1 milion evra) u ratama, počevši od kasnih 90-ih, a ona je novac prosledila Barbari Rej, manekenki i takmišarki za mis sveta, prenosi Dejli mejl.

Sve se promenilo nakon što se Hose Maria Aznar, španski premijer premijer od 1996. do 2006. godine, sastao sa šefom Repsola Ramonom Blankom Balinom i zamolio ga da prenese sredstva, pritom ga uveravajući da i druge kompanije plaćaju, stoji u dnevnicima.

Stranice su otkrivene nakon što je Emilio Alonso Manglano, bivši šef španske službe bezbednosti, u svojim memoarima naveo da je Rejeva imala video-kasete na kojima su ona i kralj Karlos zajedno i da je primila velike sume novca da ih čuva u tajnosti.

0311274439, Barbara Rej
foto: DMS / SOLARPIX / Profimedia

Rejeva je demantovala da je primila novac od kralja, kao i od bila koga u njegovim krugovima.

Takođe, ni jedna od navedenih kompanija koje se spominju u dnevniku takođe nisu komentarisale ovaj događaj.

Huan Karlos, koji je abdicirao 2014. godine i sada živi u samonametnutom egzilu u Abu Dabiju dok se suočava sa suđenjima za korupciju kod kuće, ranije je negirao bilo kakvu nepravdu i rekao da je spreman da razgovara sa tužiocima.

Španski list ''El Periodico'' tvrdi da je ušao u trag stranicama koje datiraju iz septembra 2015. godine, nakon tvrdnji da je Rej ''ucenjivao'' Huana Karlosa.

Dnevnike je navodno napisao Hose Manuel Viljareho, tajni policajac koji je optužen da je "popravljao stanje" te se trenutno suočava sa desecima suđenja. U njima se navodi da je Viljareho 27.septembra imao sastanak sa istaknutim poslovnim čovekom Balinom kome je on priznao isplate spornog novca.

Viljareho navodi da mu je Balin rekao da mu se obratio Aznar, prijatelj iz vremena dok je radio kao državni finansijski inspektor, i rekao da izvrši šest godišnjih uplata od Repsola, energetskog i farmaceutskog diva, što je ukupno iznosilo 1,8 miliona funti.

-Repsol je novac dao CESID-u, što je stari naziv za špansku bezbednosnu službu, a oni su ga onda dali umetnici, citira El Periodico navode iz dnevnika.

Balin je bio uveren da će Telefonica, jedan od najvećih svetskih telefonskih operatera, i Santander, jedna od najvećih svetskih banaka, takođe izvršiti slična plaćanja, stoji u dnevnicima.

Iako nije naveo za šta su se konkretno odnosila navedena plaćanja, dnevnik je postao sumnjiv nakon što je šef moderne španjolske tajne službe CNI, Alberto Saiz Kortes, optužio Rej za "ucenjivanje" kralja Huiana Karlosa zbog navodne afere.

Emilio Alonso Manglano, koji je bio na čelu službe od 1981. do 1995. godine, napisao je u svojim memoarima - koje su u oktobru objavila dva španska novinara - da je Rej primila velike sume novca u zamenu što nije otkrila svoju aferu sa kraljem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track