ŠVEĐANI IZVISILI: Finci nabavljaju najmodernije borbene avione na svetu, spremni da iskeširaju 10 milijardi dolara
Foto: Profimedia

nabavljaju 64 aviona

ŠVEĐANI IZVISILI: Finci nabavljaju najmodernije borbene avione na svetu, spremni da iskeširaju 10 milijardi dolara

Planeta -

Finska namerava da kupi američke vojne avione pete generacije F-35 Lajtning II.

List Iltalehti kao izvor za svoju informaciju citira niz izvora iz finskog obrambenog i bezbednosnog sektora, ali pritom ne navodi ime nijednog od njih.

Prema njihovim navodima, finske obrambene snage će Ministarstvu obrane predložiti nabavku upravo američkog aviona.

Reč je o trenutno najmodernijem borbenom avionu na svetu koji se nudi na tržištu, a koji je dosad proizveden u više od 730 primeraka, u tri različite varijante (A, B i C).

F-35 je jednomotorac koji odlikuju stelt karakteristike (smanjeni radarski odraz), povezanost sa drugim platformama kao i mogućnost delovanja u svim vremenskim uslovima na ciljeve u vazduhu i na zemlji.

Finci navode da je F-35 odabran zbog širokog spektra mogućnosti i očekivano dugog veka upotrebe.

Iako nije navedeno koju varijantu kupuje Finska, pretpostavlja se da se radi o "konvencionalnoj" A varijanti aviona za koju proizvođač Lokhid Martin ističe cenu od 78 miliona dolara (samo avion, bez naoružanja, rezervnih delova, obuke...), piše Jutarnji list.

I dok agencija Blumberg navodi da će avioni (verojatno se misli na puni paket sa naoružanjem, simulatorima, obukom pilota i tehničara i tako dalje) koštati Finsku oko 10 milijardi evra, sajt The War Zone navodi da bi cena mogla da iznosi i do 10,6 milijardi evra.

Vazdušne snage Finske trenutno lete na 55 borbenih aviona F/A-18C Hornet, plus još 7 F/A-18D aviona koji služe za obuku pilota.

Ako se ova nordijska zemlja, koja graniči s Rusijom, opredeli za F-35 avione, biće to udarac za druge proizvođače koji su u sklopu FX programa poslali ponude za svoje avione.

Prvo, tu se radi o Boingu koji je nudio svoje F/A-18E/F Super Hornete (novija verzija aviona na kojoj već lete finski piloti), a kratkih rukava ostali su i francuski proizvođač Dasol koji je nudio svoj Rafale (nedavno je Hrvatska potpisala ugovor kojim kupuje 12 polovnih rabljenih Rafala od Francuske), potom evropski konzorcij koji proizvodi Jurofajter tajfun i na kraju švedski Sab koji je nudio svoj najnoviji avion Gripen E.

Posebno je ovo jak udarac za Sab koji je najnoviju varijantu Gripena dosad, osim Švedskoj, uspio prodati samo Brazilu (stariju C/D varijantu koriste Mađarska, Češka, JAR i Tajland, a nudila se i Hrvatskoj).

S obzirom na blisku obrambenu saradnju sa susjednom Finskom, Šveđani su se nadali da će upravo Gripen biti izabran, a kad je u javnost izašla vest da se kupuje F-35, deonice Saba pale su za 7,3 posto, navodi Blumberg.

S druge strane, Lokhid Martin usprkos svim problemima i prekoračenjima troškova koji su pratili (i dalje prate) razvoj F-35, može da registruje Finsku kao već 15. zemlju koja će odabrati, ili je već odabrala njihov avion.

Pre njih to su učinili SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Australija, Južna Koreja, Singapur, Italija, Norveška, Danska, Holandija, Belgija, Poljska, Švajcarska i Izrael (koji prema vlastitom zahtevu dobio za tu državu posebno prilagođenu "Adir" verziju).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track