UOČI RAZGOVORA PUTINA I BAJDENA AMERIČKI SENATOR UPOZORAVA Ukrajina bi mogla da bude novi Avganistan, ako Rusija izvrši invaziju
Foto: EPA

celi svet čeka razgovor dvojice lidera

UOČI RAZGOVORA PUTINA I BAJDENA AMERIČKI SENATOR UPOZORAVA Ukrajina bi mogla da bude novi Avganistan, ako Rusija izvrši invaziju

Planeta -

Uoči razgovora lidera SAD i Rusije Džoa Bajdena i Vladimira Putina, evropski lideri kažu da su se složili da će predstaviti ''jedinstveni front'' u vezi sa agresijom na Ukrajinu

SAD su u svom upozorenju Moskvi saopštile da će poslati pojačanje u istočnu Evropu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, kao i da će nametnuti nove ozbiljne ekonomske mere.

Bajden će takođe jasno staviti Putinu do znanja da SAD neće isključiti buduće članstvo Ukrajine u NATO, kao što je ruski lider zahtevao, rekao je visoki američki zvaničnik.

Bajden je u ponedeljak razgovarao sa evropskim liderima u pripremi za samit sa Putinom.

Nakon toga, Boris Džonson je rekao da su se dogovorili da predstave ''jedinstveni front'' u Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u ponedeljak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ponovio ''nepokolebljivu podršku'' Vašingtona suočenom sa ''ruskom agresijom'', saopštio je američki Stejt department, prenosi britanski Gardijan.

Zelenski je u tvitu naveo da su se on i Blinken složili da nastave ''zajedničku i usklađenu akciju''.

Sa oko 100.000 ruskih vojnika već okupljenih na određenoj udaljenosti od granica, kriza je najgora od 2015. godine, kada je Moskva izvršila upad velikih razmera na Ukrajinu, tajno šaljući tenkove i artiljeriju da opkoli ukrajinske trupe i primoravajući Kijev da potpiše mirovnog sporazuma u ​​Minsku koji je od tada bio blizu kolapsa.

Džo Bajden i Vladimir Putin sastaju se u Ženevi u junu. Ukrajina bi mogla da bude ''sledeći Avganistan'' za Rusiju ako izvrši invaziju, upozorava američki senator.

Opširnije zvaničnik je na brifingu novinarima uoči video samita Bajden-Putin istakao da je prva ruska vojna intervencija u Ukrajini dovela do toga da je više američkih trupa i opreme raspoređeno u istočnoj Evropi, i da će sličnog odgovora biti i ovoga puta.

Ako bi se predsednik Vladimir Putin ''uselio, postojao bi sve veći zahtev saveznika sa istočnog bloka i pozitivan odgovor Sjedinjenih Država za dodatnim snagama i sposobnostima i vežbama'', rekao je zvaničnik, ali je jasno stavio do znanja da Bajden neće pretiti direktnim vojnim odgovorom SAD.

Visoki zvaničnik je rekao da neće otkriti šta će predsednik reći na pitanje pod kojim okolnostima bi američka vojska mogla da se uključi.

Putin je rekao da će tražiti "bezbednosne garancije" za Rusiju, uključujući zabranu proširenja NATO-a ili vojnu podršku Ukrajini.

Bela kuća je jasno stavila do znanja da to neće biti predmet rasprave.

-SAD su dosledno izražavale podršku principu da svaka zemlja ima suvereno pravo da donosi sopstvene odluke u pogledu svoje bezbednosti, rekao je američki zvaničnik.

-To ostaje politika SAD danas i ostaće politika SAD u budućnosti. Dakle, to je jasno, dodao je.

Rusija je praktično zamrznula direktne kontakte sa ukrajinskom vladom i Zelenskim, koga je optužila da priprema sopstveni napad na regione na jugoistoku Ukrajine koje kontrolišu snage koje podržava Rusija.

Ukrajina je oštro demantovala te tvrdnje.

Kurir.rs

Bonus video:

01:57

PUTIN PROMENIO PETORICU AMERIČKIH KOLEGA: Evo sa kim se najbolje slagao i najčešće viđao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track