MOJA DEDOVINA NEĆE BITI HOTEL: Francuski grof traži da mu se vrati dvorac jer su nadležni prekršili sporazum iz 19. veka
Foto: Tibor Bognar / Alamy / Alamy / Profimedia

očuvanje nasleđa

MOJA DEDOVINA NEĆE BITI HOTEL: Francuski grof traži da mu se vrati dvorac jer su nadležni prekršili sporazum iz 19. veka

Planeta -

Francuski grof zatražio je da mu se vrati porodični zamak, pošto lokalne institucije planiraju da ga pretvore u luksuzni hotel.

Kako prenosi Indipendent, grof je osudio planove da se istorijski dvorac njegove porodice pretvori u hotel sa pet zvezdica, tvrdeći da nadležni krše sporazum iz 1880ih, prema kome se obavezuju da namena objekta nikada neće biti promenjena.

Dvorac Šantili je inače u vlasništvu Francuskog instituta, kome ga je 1886. godine zaveštao Anri Orleanski.

Sada se njegov naslednik Žan Orleanski - grof de Pari, protivi planovima da se deo imanja pretvori u hotel, rekavši da je, kada je ustupljen Institutu, to učinjeno uz upozorenje da se namena imovine neće menjati.

Planovi su da se paviljon u zamju pretvori u luksuzni hotel sa spa-centrom i restoranom, gde bi noćenje bilo 760 evra.

Grof se pozvao na stroge detalje zaveštanja, koji zabranjuju pozajmicu ili prodaju hiljada predmeta i slika u zamku. Sporazum takođe podrazumeva da Institut ne sme da menja mesta okačenih slika ili vrši bilo kakve promene u spoljašnjoj ili unutrašnjoj arhitekturi zamka.

On tvrdi da planirana izgradnja hotela poništava zaveštanje Institutu, i da sada zato imanje treba da bude vraćeno porodici Orlean. Zajedno sa bratom Eodom, poslao je pismo nacionalnom finansijskom tužiocu Žan-Fransoa Boneru u kome je izrazio "rastuću zabrinutosti" za imanje. Braća su zatražila da budu proglašeni "direktnim žrtvama" promena.

Pomenuli su i "sumnjivi nestanak određenih dela", aludirajući na umetničku kolekciju zamka - drugu najveću kolekciju antičkih slika u Francuskoj posle Luvra.

Planovi hotela su već stavljeni na čekanje nakon što je administrator imanja, Didije Sel, dao ostavku u julu zbog, kako je tvrdio, nameštenog tendera.

Dvorac Šantili nije prvo istorijsko imanje koje je delimično pretvoreno u hotel - deo pariske palate Versaj, odnosno nekadašnja gostinjska kuča Gran kontrol, pretvoren je u luksuzni hotel sa 14 soba, spa centrom i restoranom, koji je otvoren u junu 2021.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track