POTOMAK NACISTE JURIŠA NA PREDSEDNIČKU FUNKCIJU: Čileanac dugo negirao da je istina, a onda su stigli dokumenti iz Nemačke! VIDEO
Foto: Javier TORRES / AFP / Profimedia

bruka

POTOMAK NACISTE JURIŠA NA PREDSEDNIČKU FUNKCIJU: Čileanac dugo negirao da je istina, a onda su stigli dokumenti iz Nemačke! VIDEO

Planeta -

Otac čileanskog predsedničkog kandidata Hozea Antonija Kasta, rođen u Nemačkoj, bio je član nacističke partije Adolfa Hitlera, prema nedavno otkrivenom dokumentu do kojeg je došao Asošiejted pres, otkrića koja su u suprotnosti sa izjavama samog kandidata krajnje desnice o vojsci njegovog oca. služba tokom Drugog svetskog rata.

Nemački zvaničnici potvrdili su ove nedelje da lična karta u saveznoj arhivi zemlje pokazuje da se 18-godišnjak po imenu Mihael Kast pridružio Nacionalsocijalističkoj nemačkoj radničkoj partiji, ili NSDAP, 1. septembra 1942, na vrhuncu Hitlerovog rata. o Sovjetskom Savezu.

Dok Federalni arhiv nije mogao da potvrdi da li je Kast otac kandidata za predsednika, datum i mesto rođenja navedeni na kartici poklapaju se sa datumom i mestom rođenja Kastovog oca, koji je preminuo 2014. godine. Kopija lične karte sa članskim brojem 9271831. , prethodno je na društvenim mrežama 1. decembra objavio čileanski novinar Maurisio Vajbel.

Pojava lične karte dodaje novi zaokret visoko nabijenom predsedničkom drugom krugu koji se na obe strane naplaćuje kao bitka ekstrema — između komunizma i desničarskog autoritarizma — i obeležen stalnim tokom dezinformacija koje su iskrivile zapise i obećanja Kastove kampanje protivnik.

Kast, 55, iz novoformirane Republikanske partije, predvodio je prvi krug predsedničkih izbora u Čileu prošlog meseca, dva boda ispred levičarskog poslanika Gabrijela Borića, sa kojim će se sada suočiti u drugom krugu 19. decembra.

Vatreni rimokatolik i otac devetoro dece, Kastova porodica ima duboke veze sa vojnom diktaturom generala Augusta Pinočea koja je došla na vlast nakon državnog udara 1973. Njegov brat Migel Kast je bio predsednik diktatorove centralne banke.

„Da je živ, glasao bi za mene“, rekao je Kast o Pinočeu tokom kampanje 2017, u kojoj je osvojio samo 8 odsto glasova. „Zajedno bismo popili čaj“ u predsedničkoj palati.

U tragu kampanje ove godine, on je isticao konzervativne porodične vrednosti, napao migrante sa Haitija i Venecuele koje okrivljuje za zločin i rušio Borića kao marionetu čileanskih komunista.

Ušao je među glasače srednje klase zabrinuti da bi Borić — milenijumski bivši vođa studentskih protesta — poremetio tri decenije ekonomske i političke stabilnosti zbog čega su Čileu zavidjeli mnogi u Latinskoj Americi. Da bi podvukao te zabrinutosti, Kast je prošle nedelje otputovao u Vašington i sastao se sa američkim investitorima, kao i sa senatorom Markom Rubiom, najvišim republikancem u podkomitetu koji nadgleda odnose SAD sa Latinskom Amerikom.

Republikanska partija prNeki od njegovih radikalnijih pristalica takođe su pokrenuli onlajn kampanju zastrašivanja koja uključuje lažni tvit levičarskog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, lažne navode da migranti zauzimaju glasačke kabine i izmišljen lekarski izveštaj nakon što je Kast u debati pozvao Borića da uzme lek. test.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja daju malu prednost u drugom krugu Boriću, koji se okrenuo ka centru kako bi podstakao podršku birača koji se plaše povratka u burnu prošlost zemlje.

„Ovo podržava Borićevo uokvirivanje trke kao dihotomije između fašizma i demokratije“, rekla je Dženifer Pribl, stručnjak za Čile sa Univerziteta u Ričmondu, o starijem Kastovom ratnom dosijeu. „U meri u kojoj se čini da Kast krije neke elemente istorije svoje porodice, to igra u toj narativi.

Nejasno je da li je Kast znao za člansku kartu svog oca NSDAP-a. Karolina Araja, portparolka Kastove kampanje, nije želela da komentariše kada je AP više puta pitala.

Ali u prošlosti je Kast ljutito odbacio tvrdnje da je njegov otac bio pristalica nacističkog pokreta, opisujući ga kao prisilnog regruta u nemačkoj vojsci.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja