OLAF ŠOLC ZA NEMAČKU TELEVIZIJU O RUSKOJ INVAZIJI NA UKRAJINU: Nepovredivost granica se mora poštovati inače slede posledice...
Foto: EPA / FOCKE STRANGMANN

Prvo obraćanje

OLAF ŠOLC ZA NEMAČKU TELEVIZIJU O RUSKOJ INVAZIJI NA UKRAJINU: Nepovredivost granica se mora poštovati inače slede posledice...

Planeta -

Novopečeni nemački kancelar Olaf Šolc u svom prvom televizijskom intervjuu posle samo par sati na toj funkciji upozorio je na posledice koje bi eventualna ruska invazija na Ukrajinu mogla da ima na budućnost spornog gasovoda Severni tok 2.

Upitan da li može da zamisli da koristi gasovod kao polugu za vršenje pritiska ili uticaja na postupke ruskih vlasti, Olaf Šolc je rekao za televiziju Velt da njegova vlada želi da se „poštuje nepovredivost granica“ i da „svi razumeju da će posledice uslediti , to još neće biti tako“.

Nemačka ruskim gasom ispod Baltičkog mora uz zaobilaženje Ukrajine već godinama uzburkava duhove, jer se očekuje da će dodatno ojačati zavisnost Evrope od ruskog gasa. Gasovodu Severni tok 2 posebno mu se protive SAD, koje su već uvele sankcije ovo gasovodu, ali ne i Nemačkoj.

Iako je gasovod završen u septembru i napunjen je gasom, on još nije u funkciji jer mu nemačka Federalna mrežna agencija nije dala dozvolu za rad.

Tenzije između Moskve i Berlina stoga rastu, kao i spekulacije o sudbini gasovoda. Zeleni, koji su deo Šolcove vlade, nagovestili su da to ne odobravaju i da bi bilo bolje da ne dobiju dozvolu, bar za sada.

Što se tiče još jednog aktuelnog spoljnopolitičkog pitanja – diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Kini, koji su SAD najavile u ponedeljak, a potom podržale Australija i Velika Britanija – Šolc, koji je danas položio zakletvu kao novi nemački kancelar, nije na televiziji Velt. jasno naznačio. Kako je istakao, o takvim pitanjima treba „vrlo pažljivo razgovarati”.

Vlada će odluku doneti kada za to dođe vreme, rekao je on.

Kurir.rs/24.ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja