RAT U NAJAVI Budžet za američku vojsku najveći u istoriji - čak 778 milijardi dolara!
Foto: Profimedia

NIKAD IM NIJE DOSTA

RAT U NAJAVI Budžet za američku vojsku najveći u istoriji - čak 778 milijardi dolara!

Planeta -

Šest meseci posle blamaže u Avganistanu Pentagon nabavlja 13 novih borbenih brodova, dve nuklearne podmornice, desetine aviona...

Američka armija je na dobrom putu da za narednu godinu dobije najveći budžet u svojoj istoriji - 778 milijardi dolara, što je za oko pet odsto više nego prošle godine! Ovaj iznos je velikom većinom odobren u Predstavničkom domu Kongresa (363 je glasalo za, 70 je bilo protiv), nakon čega se očekuje glasanje u Senatu koje bi trebalo da bude formalnost pre nego što zakon potpiše predsednik Bajden.

Podrška obe stranke

Kako prenosi Vol strit džornal, izglasavanje budžeta, koji je za 25 milijardi dolara veći nego što je to tražila administracija Džozefa Bajdena, dokaz je da povećanje potrošnje ima veliku podršku obe političke stranke, i među demokratama i među republikancima.

Smanjenje tenzija... Džozef Bajden, predsednik SAD
Smanjenje tenzija... Džozef Bajden, predsednik SADfoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Bajden organizuje susret NATO i Rusije

Fajnenšel tajms prenosi da je američki predsednik Džozef Bajden učinio veliki diplomatski ustupak Rusiji tokom nedavnog video-sastanka s predsednikom Vladimirom Putinom. Naime, Bajden je pristao da organizuje sastanke između čelnika NATO i Rusije kako bi se razgovaralo o zahtevima Vladimira Putina, koji je nedavno poručio da širenje Alijanse na istok i Ukrajinu predstavlja prelazak crvene linije, što zvanična Moskva neće dozvoliti. Bajden planira da na sastanak pozove četiri glavna saveznika u NATO (najverovatnije V. Britaniju, Francusku, Nemačku i Italiju).

Prema zakonu, Pentagon će od ove sume imati 740 milijardi dolara, ministarstvo energetike za program nuklearnog naoružanja dobiće 28 milijardi, dok će ministarstvo za domovinsku bezbednost, Obalska straža i FBI dobiti 10 milijardi dolara. Zanimljivo je da je izdašni rast budžeta za Pentagon izglasan ni punih šest meseci nakon blamaže s povlačenjem američkih trupa iz Avganistana.

Glavni adut ratnog vazduhoplovstva SAD... Avion F-35
Glavni adut ratnog vazduhoplovstva SAD... Avion F-35foto: Youtube

Saradnja sa Izraelom - Vežba napada na Iran

Izraelski i američki ministri odbrane razgovaraće o mogućim vojnim vežbama za uništenje iranskih nuklearnih postrojenja u slučaju potencijalnog najgoreg scenarija, najavio je jedan zvaničnik SAD uoči nastavka nuklearnih pregovora u Beču. Moguće vojne vežbe bile bi priprema za scenario u kome ti pregovori propadnu i lideri SAD i Izraela zahtevaju vojni napad. - Iran je pretnja za svetski mir i teži da postane egzistencijalna pretnja za Izrael. Na sastancima ćemo diskutovati o mogućoj akciji kao bismo osigurali da prestanu pokušaji Irana da stigne do nuklearne arene i proširi svoje aktivnosti u regionu - kaže Beni Ganc, ministar odbrane Izraela.

Naime, suprotno očekivanjima saveznika, Amerika je tokom vladavine Donalda Trampa postigla sporazum s talibanima, koji su bili pred porazom i koji su zahvaljujući tom dogovoru preuzeli vlast u zemlji sa gotovo 40 miliona stanovnika. Haotične scene iz Kabula, kao i ostavljanje velikih količina vojne opreme za sobom izazvali su veliko ogorčenje. Budžet za 2022. je predvideo i sredstva za osnivanje komisije koja će oceniti ulogu Sjedinjenih Država u ratu u Avganistanu.

Obnova arsenala

Novi vojni budžet predviđa da američka ratna mornarica kupi 13 novih borbenih brodova, među kojima su i tri razarača klase "arli berk", kao i dve nuklearne podmornice klase "virdžinija", a iako Pentagon to nije tražio, predviđena su i sredstva za nabavku nekoliko desetina borbenih aviona tipa F-18 i F-15.

Što pre bi u NATO... Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine
Što pre bi u NATO... Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajinefoto: AP

Hladan tuš iz SAD - Ukrajina na čekanju

Džozef Bajden će ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom poručiti da njegova zemlja neće postati članica NATO u skorijoj budućnosti. Kako prenosi agencija AP pozivajući se na neimenovane izvore, Bajden bi trebalo da pozove Zelenskog i izvrši pritisak na Kijev da ispuni svoje obaveze iz Minskog sporazuma potpisanog 2015. o smanjenju tenzija na istoku Ukrajine.

Ono što je privuklo veliku pažnju jeste i činjenica da je u budžetu za narednu godinu predviđena i stavka u vrednosti od 300 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track