IZRAEL SE SPREMA ZA NOVU PRETNJU: Ima li odbrane od usamljenih terorista - vukova samotnjaka? VIDEO
Foto: Profimedia

bliski istok

IZRAEL SE SPREMA ZA NOVU PRETNJU: Ima li odbrane od usamljenih terorista - vukova samotnjaka? VIDEO

Planeta -

Izrael se sprema za mogućnost novog talasa terorizma „usamljenih vukova“, sličnog takozvanoj „intifadi nožem“ iz 2015. Policija u Jerusalimu je pojačana, a jedinice ID u Judeji i Samariji su u pripravnosti. IDF je odlučila da u ovom trenutku ne šalje pojačanje u Judeju i Samariju, sa izuzetkom kontrolnih punktova za vozila, poput onog u Teenimu koji je terorista napao 6. decembra.

Bezbednosni izvori kažu da Hamas i Palestinski islamski džihad (PIJ) u Pojasu Gaze pokušavaju da podstaknu napetost proisteklu iz nedavnih napada, sa ciljem da podstaknu više pojedinaca da izvrše spontane napade.

Saopštenje Hamasa i PIJ-a od 6. decembra trebalo bi da se posmatra kao moguća strategija za obnavljanje eskalacije na granici Gaze. U međuvremenu, oni su kritični prema Egiptu, primarnom posredniku između Hamasa i Izraela.

Glavni zadatak izraelskih bezbednosnih snaga ovih dana je da zaustave fenomen terorističkih napada vukova samotnjaka, a da istovremeno ne raspiruju ionako napetu situaciju.

IDF je uznemiren mogućnošću imitacije napada, posebno zato što je poslednjih nedelja poraslo huškanje na društvenim medijima. Takvo huškanje, posebno kada se radi o incidentima u istočnom Jerusalimu i na Hramskoj gori, ima najznačajniji uticaj na mlađe Palestince.

U novembru su se dogodila tri teroristička napada: ubod nožem u starom gradu u Jerusalimu u kojem su ranjena dva vojnika granične policije; pucnjavu teroriste i sveštenika Fadija Abu Škajdama povezanog sa Hamasom u kojoj je ubijen izraelski civil; i uboda nožem u Jafi u kojem je teško ranjen civil.

Do sada su u decembru bila dva napada: ubod nožem na kapiju Damaska u Jerusalimu u kojem je teško povređen izraelski civil i napad vozilom na prelaz Teenim u Samariji u kome je teško povređen izraelski čuvar. U svim slučajevima teroristi su ubijeni.

Hamas pokušava da se oporavi od teškog udarca: Poslednjih meseci, Izraelska bezbednosna agencija rasturila je široku mrežu Hamasa koja je planirala napade u Izraelu, Judeji i Samariji. Zarobljeno je i oružje i pojasevi sa eksplozivom namenjeni samoubilačkim napadima.

Ova teroristička aktivnost u Jerusalimu i Judeji i Samariji je usmerena iz Pojasa Gaze, Turske i Libana preko Hamasovog „štaba na Zapadnoj obali“. Mozak je Saleh al-Aruri, šef Hamasovog „vojnog krila“ u Judeji i Samariji. Hamas pokušava da izvede „izlog” napad koji će poslužiti kao uzor i gorivo za vatru koja je već počela da se širi u istočnom Jerusalimu.

Hamas ocenjuje da se Izrael bori da se izbori sa fenomenom terorista-vukova samotnjaka, čiji se napadi dešavaju spontano i često u naizgled neusmerenim talasima. Hamas, dakle, pokušava da savlada svaki talas čim se otkrije i pre nego što izbledi. Za Hamas i druge terorističke grupe, glavni „neprijatelj“ je bezbednosna koordinacija između izraelskih bezbednosnih snaga i bezbednosnih službi PA.

Lider Parlamentarne skupštine Mahmud Abas zna da ima mač sa dve oštrice koji bi mogao da potkopa njegovu vladavinu. Dakle, dok njegov premijer Mohamed Štaje napada Izrael zbog ubistva mladih terorista („hladnokrvno ubistvo”), Abas je poslednjih dana promenio pravac i naredio svojim bezbednosnim snagama da zaustave napade i prekinu podstrekavanje.

Fenomen terorizma vukova samotnjaka pripisuje se uglavnom mladim Palestincima, koji se hrane huškanjem na palestinskim društvenim mrežama i medijima. Mnogi mladi teroristi su frustrirani. Oni potiču iz porodica koje žive u teškim ekonomskim situacijama i žele da postanu „heroji“ u društvu koje neguje legendu o „mučenicima“. Mladi Palestinci su svoje smrtonosne namere objavljivali na društvenim mrežama ili u video-snimcima. Međutim, danas obično preduzimaju mere predostrožnosti i ne izražavaju svoje ubistvene/samoubilačke namere iz straha od nadzora od strane izraelskih ili bezbednosnih snaga PA.

U palestinskom društvu postoje i manifestacije traženja duše. Nakon subotnjeg napada na ultraortodoksnog Jevrejina u blizini kapije Damaska, oglasio se veteran palestinskog novinara.

Ziad Abu Zijad, stariji novinar Fataha u istočnom Jerusalimu, objavio je članak u novinama al-Kuds 5. decembra 2021. u kojem je oštro kritikovao palestinsko rukovodstvo:

Ono što se dogodilo juče [ubistvo teroriste od strane izraelske granične policije] je ubistvo u svakom smislu te reči, i to je epizoda u hladnokrvnoj seriji ubijanja koja se praktikuje protiv naše dece i omladine.

[Ali] postoji još jedno pitanje sa kojim moramo da se suočimo sa hrabrošću, poštenjem i odgovornošću: Ko je poslao Mohameda Salimu da uradi ono što je on uradio? Ako nema koposlao ga, ko je odgovoran za njegove postupke?

S vremena na vreme izgubimo cvet naših mladića i devojaka... Iako je ubistvo izraelske policije, granične policije i vojske hladnokrvno, to nas ne oslobađa odgovornosti. Napadi [palestinskih] pojedinaca su beskorisno prolivanje krvi, bez svrhe. Šta je rezultat njihove smrti [u pogledu] okončanja okupacije?

Ova ubistva nam neće doneti nezavisnost i kraj okupacije, jer je ubijanje [izraelskih snaga] naše dece, koje bi moglo da se zaustavi, beskorisno i neće im doneti sigurnost. Njihova ubistva neće dovesti ni do čega više nego do podsticanja volje za odmazdom, a mi ćemo ući u začarani krug međusobnog ubijanja.

Ziad Abu Ziad je završio svoj članak priznavanjem da su usamljeni napadi bili beskorisni za palestinsku borbu:

Gde je palestinsko rukovodstvo koje snosi odgovornost za upravljanje borbom protiv okupacije? Ne mislim samo na one koji sede u Ramali ili Gazi, već na sve vođe frakcija i one koji govore u ime palestinskog naroda i njegove sudbine. Gde si? Gde je vaš nacionalni plan otpora? Dokle će naša deca i omladina ostati kao ovce bez pastira? Zašto navijate i veličate beskorisne pojedinačne akcije da biste prikrili svoju nemoć?

Kurir.rs/jcpa.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track