KO NAPADA EVROPSKE HRIŠĆANE? U 5 zemalja EU im je najteže, broj zločina iz mržnje veći za 70 odsto! VIDEO
Foto: AP

analiza

KO NAPADA EVROPSKE HRIŠĆANE? U 5 zemalja EU im je najteže, broj zločina iz mržnje veći za 70 odsto! VIDEO

Planeta -

Grupa za praćenje progona hrišćana objavila je ove nedelje veliki izveštaj koji beleži uznemirujući porast antihrišćanskih zločina iz mržnje u Evropi.

Opservatorija za netoleranciju prema hrišćanima u Evropi (OIDAC) sa sedištem u Beču otkrila je da su zločini iz mržnje usmereni na hrišćane u Evropi porasli za neverovatnih 70 odsto između 2019. i 2020. godine, sa najvećom učestalošću u Francuskoj i Nemačkoj.

OIDAC-ov „Top 5 – Izveštaj 2019/2020“, proizvod dvogodišnjeg istraživanja, objavljen je povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obeležava 10. decembra. Izveštaj pokazuje „mnoštvo incidenata i primera zločina iz mržnje kao vandalizma crkve i druge pretnje verskim slobodama u pet evropskih zemalja u kojima je identifikovao najteže izazove za hrišćane.

Grupa je otkrila da su dve glavne preteće dinamike koje negativno utiču na živote evropskih hrišćana „sekularna netolerancija“ i „islamsko ugnjetavanje“.

„Dok je sekularna netolerancija pokretačka dinamika u većini slučajeva i oblasti života koje smo primetili, islamsko ugnjetavanje se uglavnom javlja u koncentrisanim žarišnim područjima, u kojima su hrišćani preobraćenici grupa koja je najviše pogođena zajedno sa drugim rezidencijalnim hrišćanima“, navodi se u izveštaju.

„Ova pojava se može pojaviti u različitim oblicima, kao što je vandalizam — antireligijski motivisani napadi na crkve i hrišćanske zgrade — ili čak zločini iz mržnje protiv hrišćana protiv pojedinaca“, rekla je direktorka OIDAC-a Medlin Enklberger.

Enklberger je napomenula da se ovaj fenomen manifestuje i u progresivnom ograničavanju osnovnih prava, kao što su sloboda izražavanja, sloboda veroispovesti, sloboda savesti, ugovorna sloboda i roditeljska prava.

U pripremi izveštaja od 60 stranica, OIDAC se fokusirao na 5 zemalja u Evropi sa najviše društvenih problema i sukoba koji utiču na prava i slobode hrišćana, a to su: Nemačka, Francuska, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Podvlači ono što njeni autori nazivaju „dinamikom sekularizacije koja je prožeta ideološki koja je izazvala kulturnu promenu na svim nivoima društva, jer pokušava da religiju potisne u privatnu sferu i ignoriše činjenicu da vera igra vitalnu ulogu u zdravom društvu.

Veliki deo neprijateljstva prema hrišćanstvu potiče od „snažne, a ponekad čak i ekstremne opozicije hrišćanskom moralu koji proizilazi iz suštinskih verovanja“, kaže se.

Regina Polak, profesorka sociologije religije na Univerzitetu u Beču, skrenula je pažnju na nedovoljno izveštavanje o zločinima iz mržnje protiv hrišćanstva u Evropi tokom predstavljanja izveštaja ove nedelje.

„Broj prijavljenih antihrišćanskih zločina iz mržnje u regionu OEBS-a, posebno vandalizma nad bogomoljama, skrnavljenja groblja i paleža crkava, je zabrinjavajući“, rekla je Polak. „Ovo je poziv na sveobuhvatnu akciju, pre svega, podršku žrtvama, promovisanje mera za podizanje svesti i istraživanja.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track