SITUACIJA PRETI DA ESKALIRA Ukrajinski brod nastavlja put ka Krečkom moreuzu! Sprema se pomorska blokada
Foto: printscreen ship tracker, Profimedia

Haos

SITUACIJA PRETI DA ESKALIRA Ukrajinski brod nastavlja put ka Krečkom moreuzu! Sprema se pomorska blokada

Planeta -

Brod ukrajinske mornarice "Donbas", krenuo je da prođe kroz ruske teritorijalne vode kod obale Krima i ignoriše upozorenja da se okrene, javili su ruski zvaničnici.

Incident dolazi u vreme pojačanih tenzija između Rusije i Ukrajine koje su izazvale uzbunu na međunarodnom nivou.

U saopštenju objavljenom večeras ruski FSB je saopštio da je „9. decembra u 9.12 komandni brod „Donbas“ ukrajinske mornarice napustio luku Mariupolj i krenuo ka Kerčkom moreuzu“.

Prema zvaničnicima, brodu je odbijena dozvola da prođe kroz Kerč-Jenikalski kanal koji kontroliše Rusija i koji deli Crno more od Azovskog mora.

Prema poslednjim informacijama oko 80 civilnih plovila trenutno se nalazi u Kerčkom moreuzu, prema podacima portala marinetraffic.

Državna granična služba Ukrajine saopštila je da ne raspolaže informacijama o situaciji sa ukrajinskim kontrolnim brodom „Donbas“.

Ukrajinska posada je navodno insistirala da ne namerava da prođe kroz vode. Međutim, prema FSB-u, „trenutno je brdo Donbas udaljen 18 nautičkih milja od Kerčkog moreuza i ne ispunjava uslove za promenu kursa. Ove radnje predstavljaju pretnju po bezbednost

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track