UKRAJINSKI BROD DOBNAS IZNENANDA PROMENIO KURS,VRAĆA SE NAZAD! Incident usledio dok su Bajden i Zelenski imali video razgovor
Foto: EPA / SERGEY VAGANOV

Krečki moreuz

UKRAJINSKI BROD DOBNAS IZNENANDA PROMENIO KURS,VRAĆA SE NAZAD! Incident usledio dok su Bajden i Zelenski imali video razgovor

Planeta -

Komandni brod ukrajinske mornarice "Donbas", koji je danas isplovio iz luke Mariupolj i krenuo prema Krečkom moreuzu koji razdvaja Azovsko i Crno more iznenada je promenio kurs i odustao od pokušaja prolaska.

Prema poslednjim informacijama, brod se okrenuo i vraća se nazad u luku Mariupolj odakle je danas isplovio.

Naime, danas je granična služba FSB digla uzbunu kada je tuvrđeno da brod ukrajinske mornarice se kreće prema Krečkom moruzu i ruskim teritorijalnim vodam. Izdato je upozorenje, ali se brod nije zaustavio. Plovilo je nastavilo kretanje dalje i kad je bilo na 18 nautičkih milja udaljenosti od moreuza, brod je promenio kurs bez ikakvog obrazloženja.

Zbogo ove napetosti u zoni samog moreuza nalazilo se 80 plovila, mahom civilnih koja su trebala da zaustave ukrajinski brod da prođe i uplovi u Crno More.

Rsuka strana označila je ovaj incident za provokaciju.

Interesantno je da je do incidenta došlo u trenutku dok su američki i ukrajinski predsednik Džo Bajden i Volodimir Zelenski razgovarali telefonom o razgovoru putem video linka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini.

Sastanak je završen posle nekih sat i po vremena.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov izjavio je za list „Lb.ua“ da se brod „Donbas“ legalno nalazi u Azovskom moru, jer je to zajedničko vodeno područje. On je iznenađen što je Moskva videla pretnju u nenaoružanom brodu za potragu i spasavanje.

Podsetimo, u novembru 2018. godine tri broda ukrajinske Ratne mornarice narušili su državnu granicu Rusije i ušli u privremeno zatvoreno vodeno područje. Izvodili su opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih graničara da se zaustave. Brodovi i posada su zadržani. U septembru 2019. godine mornari su se vratili u Ukrajinu.

Kurir.rs/A.M./Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track