BAJDEN I ZELENSKI SAT I PO O UKRAJINSKOJ KRIZI: Kijev tvrdi da su SAD obećale vojnu pomoć protiv SPOLJNE AGRESIJE
Foto: AP

telefonski razgovor

BAJDEN I ZELENSKI SAT I PO O UKRAJINSKOJ KRIZI: Kijev tvrdi da su SAD obećale vojnu pomoć protiv SPOLJNE AGRESIJE

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden i ukrajinski lider Volodimir Zelenski razgovarali su o krizi na istoku Ukrajine.

Bajden je informisao ukrajinskog lidera o svom nedavnom razgovoru sa ruskim Vladimirom Putinom, krizi u Donbasu, članstvu Ukrajine u NATO-u i unutrašnjim reformama u Kijevu.

"Upravo sam završio razgovor od sat i po sa [Bajdenom]", naveo je Zelenski u četvrtak uveče, dodajući da ga je Bajden "upoznao sa sadržajem svojih razgovora sa Vladimirom Putinom“ i da su razgovarali o "mogućim formatima za rešavanje konflikta u Donbasu“ ali i o "toku unutrašnjih reformi u Ukrajini“.

Raša tudej podseća da su Bajden i Putin razgovarali su više od dva sata i da je Ukrajina bila glavna tema razgovora, ali da se samit dotakao i drugih pitanja.

Tokom samog razgovora, šef kabineta Zelenskog rekao je novinarima da je Bajden obećao Ukrajini vojnu pomoć protiv "spoljne agresije“ i dodao da je za Vašington članstvo Ukrajine u NATO odluka koju isključivo treba da donesu Ukrajinci i Alijansa.

Moskva je ranije rekla da bi članstvo Ukrajine u NATO bila "crvena linija“ za Rusiju.

Američki mediji preneli su ranije da je moguće da će Bajden posavetovati Zelenskog da obezbedi širu autonomiju regionima u istočnom regionu Donbasa, koji su proglasili nezavisnost 2014. godine, ali ih niko, uključujući Rusiju, nije priznao, iako im Moskva pruža podršku. Ukrajina je obećala takvu autonomiju u sporazumu iz Minska, koji je dogovoren uz posredovanje Francuske i Nemačke, ali tek treba da ga ispuni.

Međutim, dok je poziv bio u toku, sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki nazvala je "apsolutno lažnim“ izveštaje da Bajden vrši pritisak na Zelenskog da "preda teritoriju Rusiji“.

U međuvremenu, Kerčki moreuz je navodno zatvoren za civilni saobraćaj jer je ruska obalska straža u vodama uočila ukrajinski mornarički brod.Brod je na kraju promenio kurs, ali je nastavio da ignoriše ruska upozorenja, tvrdi FSB.

Tesnac odvaja kopno od Krima, koji je Rusija ponovo pripojila 2014. godine. Kijev i Vašington su odbili da priznaju ishod glasanja i tvrde da je Rusija "napala“ i "okupirala“ ukrajinsku teritoriju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja