DA LI JE KORONA PROCURILA IZ LABORATORIJE NA TAJVANU? Zaposlenu je ujeo zaraženi miš! Šta to znači za poreklo virusa?
Foto: Wang Song / Xinhua News / Profimedia

kovid 19

DA LI JE KORONA PROCURILA IZ LABORATORIJE NA TAJVANU? Zaposlenu je ujeo zaraženi miš! Šta to znači za poreklo virusa?

Planeta -

Koronavirus je možda procurio iz visokobezbedne laboratorije na Tajvanu nakon što je radnicu ugrizao miš zaražen bolešću, kažu zdravstveni zvaničnici.

Žena u svojim 20.im, potvrđena je kao prvi slučaj lokalnog prenosa na ostrvu u više od mesec dana u četvrtak nakon što je istog dana bila pozitivna.

Zdravstveni zvaničnici još nisu sigurni da li je dobila virus od miša, ali kažu da ona nije putovala ili je bila u kontaktu sa drugim pozitivnim slučajem, što znači da se laboratorija tretira kao verovatni izvor, prenosi Dejli mejl.

Ako se potvrdi, slučaj dodaje kredibilitet teoriji da je Kovid 19 možda prvobitno procureo iz laboratorije u Vuhanu i izazvao pandemiju.

Vakcinisana sa dve doze

Čen Ših-čung, vođa tajvanskog instituta za kontrolu bolesti, otkrio je slučaj kasno u četvrtak, rekavši da je žena radnica u biolaboratoriji smeštenoj u Akademia Sinika, najvećem istraživačkom institutu na ostrvu.

On je rekao da je žena varovatno bila izložena virusu sredinom novembra, kada ju je dva puta ugrizao zaraženi miš.

Prvi simptomi pojavili su se 23. novembra kada je prijavila blagi kašalj koji se pojačao 6. decembra.

Rezultati testa su stigli 9. decembra i potvrdili da je zaražena Delta varijantom Kovida. Čen je dodao da je žena primila dve doze vakcine protiv korone.

Ona je sada u izolaciji, a tajvanske vlasti su ušle u trag 94 osobe za koje se smatra da su bliski kontakti - uglavnom kolege i bliski prijatelji.

Takođe su smešteni u izolaciju i rečeno im je da urade PCR testove, od kojih je 80 do sada negativno.

Čen je pokušao da uveri javnost, rekavši da su šanse da curenje prouzrokuje raširenu epidemiju male s obzirom na broj negativnih testova.

Upitan da li je ujed bio izvor izbijanja, Čen je rekao da se još ne usuđuje to da kaže.

-Njihova interna istraga je utvrdila da je postojala ovakva situacija, ali da li je zaraza izazvana ovim, još nemamo način da to utvrdimo i potrebna je dalja istraga. Ali sama mogućnost takvog curenja dodaje kredibilitet teoriji da je pandemija mogla biti izazvana sličnim curenjem sa Instituta za virusologiju Vuhan, koji se nalazi u gradu u kojem se Kovid prvi put pojavio, rekao je, a prenosi Dejli mejl.

Kina je dugo insistirala da takvo curenje ne bi bilo moguće, ali video koji se ponovo pojavio ranije ove godine potvrđuje da su laboratorijske radnike ujedali slepi miševi i povremeno prskani krvlju tokom rada na terenu.

Curenje iz laboratorija u Vuhanu je manje verovatno od curenja iz Akademija Sinika, jer prva laboratorija ima viši nivo bezbednosti, nivo 4, dok je drugi rangiran jedan nivo niže, nivo 3.

Zabrinutost oko tajvanske laboratorije otežava odbacivanje mogućnosti curenja virusa u Vuhanu, nešto što je Kina dosta pokušavala učiniti u prošlosti.

Nakon što je u početku odbacila teoriju o curenju iz laboratorije kao teoriju zavere, američka obaveštajna služba sada daje barem malo vere toj teoriji, a američki predsednik Džo Bajden je rekao da je to mogućnost koja se istražuje, piše Dejli mejl.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus takođe je odbio da odbaci teoriju o curenju u laboratoriji, insistirajući da ona ostaje "na stolu".

Evropski čelnici takođe su odbili da isključetu teoriju, pozivajući na potpunu i transparentnu istragu o poreklu virusa u Vuhanu.

Iako Kina nije uspjela da dokaže odakle potiče SARS-CoV-2 virus, zvaničnici u Pekingu dali su podsticaj teorijama da je izvor virusa zapravo iz inostranstva i da je unesen u zemlju, putem putovanja ili preko uvezene hrane.

Državni čelnici su upirali prst na SAD, Evropu i Indiju - sve geopolitičke suparnike Kine - kao moguće izvore.

Međutim, većina stručnjaka se slaže da je Kina gotovo sigurno izvor izbijanja pandemije te da je bolest verovatno kružila nedeljama ili potencijalno mesecima pre nego što je prvi put otkrivena u Vuhanu u decembru 2019. godine, piše Dejli mejl.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track