10:43

ŠTA SE KRIJE IZA NAMERE SAD DA ALBANIJI DA 12 MILIJARDI DOLARA?! Ako dođe do destabilizacije i rata na našim prostorima, biće u NJIHOJ režiji

najveći vojni budžet u istoriji

AMERIKANCI NIŠANE TURSKI TOK PREKO RAŠKE?! Stručnjak upozorava na OPASNE NAMERE Pentagona da donira Albaniji 12 milijardi dolara

Planeta -

Američka armija nalazi se na dobrom putu da za narednu godinu dobije najveći budžet u svojoj istoriji!

Pentagon će prema poslednjim informacijama dobiti nikad veći budžet u istoriji američke vojske od 778 milijardi dolara što je za oko pet odsto više nego prošle godine! Budžet je velikom većinom odobren u Predstavničkom domu Kongresa i očekuje se još formalno glasanje u Senatu.

Profesor Duško Tomić sa Fakulteta za inženjerski menadžment Univerziteta za bezbednost i globalnih studija Američkog univerziteta u UAE navodi da je vest očekivana.

"Da bi zadržali svoju superiornu poziciju u međunarodnoj trci naoružanja, morali su da izdvoje veća sredstva. Prvo za odbranu od hipersoničnih raketa, koje u ovom trenutku razvijaju Kinezi, a za koju su sa Boingom potpisali ugovor o razvoju novog lasera. Razvijaju plazmatično oružje i žele da sa novim topovima opreme razarače zato što imaju narastajući problem na Južnokineskom moru. Žele i da u okviru kopnene vojske iz upotrebe izbace "remington" puške i uvedu M110a1 sa optikom i prigušivačima i dometom do 500 metara. Sve je to rezulatat odgovora na postojeće aktivnosti", navodi Tomić.

Kineske snage "vukovi" su prema njegovim rečima bolje opremeljene nego američke "foke".

Nikola ANtić, Duško Tomić
foto: Kurir TV

"Shvatili su da moraju da izdvajaju više sredstava, ali taj novac je namenjen i za pomoć Ukrajini i nekim drugim zemljama koji su na udaru zajedničkih neprijatelja", objašnjava profesor Tomić.

Nikola Antić iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost navodi da su SAD hegemonistička zemlja koja od završetka Drugog svetskog rata ispoljava neoimperijalne ambicije u ovom svetu.

"Kad zaračunate inflaciju iz 2016. godine, to je nešto malo veći budžet. Tih pet odsto povećanja će se uložiti u izgradnju svesti da postoje loši momci od kojih Amerika treba da štitit demokratski svet i prava", kaže Antić.

Nikola ANtić, Duško Tomić
foto: Kurir TV

Tomić navodi da je najveći lobi u Americi - vojni.

"Želja Bajdena je da se približi tom lobiju i da ne prikaže kako je on predsednik koji ne podržava razvoj svojih oružanih snaga. Svaki predsednik će podržavati razvoj svog tzv. bezbednosnog okvira", dodao je Tomić i podvukao da Amerikanci moraju da pruže neku vrstu odgovora na kinesko naoružanje u slučajud a žele da zadrže lidersku poziciju.

Sve se svodi na moć i interes, naglasio je Tomić.

"Interes SAD u slučaju Ukrajine za koju su opredelili 300.000.000 dolara su energenti. Strašno ih žulja Severni tok 2 i Turski tok. Ako na našim prostorima bude došlo do rata, to će biće isprovocirano i destabilizovano u američkoj režiji preko Albanije kojoj su namenili 12 milijardi dolara ili Raške, mada mislim da Erdoganu ne odgovara tako nešto. Najlakše je da sabotira priču o ruskom gasu tako što će na našim prostorima da izazove haos", poručuje Antić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:18

Jelena Milić: Amerika neće da uvodi sankcije zemlji koju vidi kao strateškog partnera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track