RĐA PREKRILA NOVI SUPER RAZARAČ AMERIČKE MORNARICE: Brod od 4 MILIJARDE DOLARA gubi bitku sa korozijom
Foto: Printscreen/Twitter

zarđali ponos sad

RĐA PREKRILA NOVI SUPER RAZARAČ AMERIČKE MORNARICE: Brod od 4 MILIJARDE DOLARA gubi bitku sa korozijom

Planeta -

USS Zumvalt, futuristički razarač superiornih sposobnosti koji je američke poreske obveznike koštao 4 milijarde dolara, prekrila je rđa.

Najsavremenija stelt tehnologija obezbeđuje Zumvaltu radarski presek sličan ribarskom čamcu uprkos dužini broda od 190 metara. Ali čak ni ovo nije moglo da prikrije problem rđe na brodu, koji je naručen 2016. godine i koji tek treba da bude pušten u upotrebu.

Na fotografijama postavljenim na društvenim mrežama ranije ove nedelje, vidi se da su neke od ploča razarača promenile boju i rđa koja prekriva konveksni trup broda.

Američka mornarica je saopštila da vodi "konstantnu bitku sa korozijom".

"Surovo okruženje u kom radimo utiče na naše brodove, a naši mornari naporno rade na rešavanju problema korozije, istovremeno održavajući brod i obučavajući se kako bi se održala ratna spremnost naše mornarice", navodi se u saopštenju.

Zumvalt je trenutno na testiranju i vojnim vežbama u blizini obale južne Kalifornije, a matična luka mu je zaliv San Dijego, navodi RT.

Kompozitni materijali od kojih je brod napravljen trebalo bi da smanje koroziju. Međutim, sajt Drajv navodi da je steltni premaz broda mnogo teži za održavanje od "normalnih" površina drugih brodova u američkoj mornarici.

Još jedan razlog zbog kog Zumvalt rđa je koncept minimalnog broja osoblja na brodu. Zahvaljujući automatici, brod funkcioniše sa posadom od svega 175 osoba, što nije dovoljno za borbu protiv rđe.

Fotografije su izazvale debatu na internetu, a neki korisnici su tvrdili da je stanje broda "sramota", dok su drugi odgovorili da su bitne samo borbene sposobnosti i da ih rđa uopšte ne zanima.

USS Zumvalt je prvi od tri razarača DDG-1000 dizajniranih da podrže trupe u kopnenim napadima, dok istovremeno obavljaju misije na zemlji, vodi i u vazduhu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja