RUSIJA, ZEMLJA EKSTREMA Najveći temperaturni kontrast na svetu od 1954, u istom danu na severu zabeležen -61, na jugu +24 stepena
Foto: Marina Pissarova / Alamy / Alamy / Profimedia

razlika od 85 stepeni

RUSIJA, ZEMLJA EKSTREMA Najveći temperaturni kontrast na svetu od 1954, u istom danu na severu zabeležen -61, na jugu +24 stepena

Planeta -

Rusiju često zovu zemljom ekstrema, kada je reč o raspodeli bogatstva. Sada se taj isti epitet može primeniti i na vremenske uslove.

Ranije ove nedelje, na dalekom istoku zemlje, u Sahalinu, temperature su pale na -61,1 stepen Celzijusa. Meteorolog Teri Gus rekao je da je to jedna od najhladnijih temperatura ikada zabeležena u Rusiji i najniža od 1984. godine.

Istovremeno, istog dana - u sredu, u Čečeniji, Rusi su uživali u prijatnih 24,5 stepeni koliko je zabeleženo u Šatoju.

Razlika od 85,6 stepeni Celzijusa najveća je registrovana u jednoj državi od 20. januara 1954. godine. Tog dana je u SAD zabeležena temperaturna razlika od 88,7 stepeni.

Meteorolog Skot Dankan kaže da je temperaturna razlika od 60 stepeni "retkost" i da van Grenlanda nije registrovana na severnoj hemisferi proteklih 10 godina.

Naučnik iz meteorološkog centra Evgenij Tiškovec rekao je agenciji Tass da je uobičajena temperaturna razlika između severnih i južnih krajeva Rusije između 10 i 15 stepeni, a da su temperaturne razlike od protekle nedelje "ekstremna anomalija" i da je u evropskom delu Rusije u sredu razlika bila čak 50 stepeni.

Šef klimatskog i energetskog istraživanja ruskog ogranka fondacija za zaštitu prirode WWF, Aleksej Kokorin rekao je Moskov tajmsu da će u narednoj deceniji Rusija morati da se bori sa još ekstremnijim vremenom, uključujući suše i vrele talase.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track