OLUJNI VETAR NAPRAVIO HAOS U ONTARIJU: Preko 200.000 stanovnika ostalo bez struje VIDEO
Foto: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

nevreme

OLUJNI VETAR NAPRAVIO HAOS U ONTARIJU: Preko 200.000 stanovnika ostalo bez struje VIDEO

Planeta -

Više od 200.000 stanovnika Ontaria je bez struje jer je jak vetar oborio drveće i dalekovode širom južnog dela provincije.

Nadležni kažu da su prekidi uticali na više od 200.000 kupaca od subote u 22 sata, a očekivalo se da će oni u najteže pogođenim područjima ostati u mraku preko noći.

„Očekujemo da će kupci u najteže pogođenim oblastima južnog, centralnog i istočnog Ontarija ostati bez struje preko noći“, navodi Hidro One u tvitu. „Čim bude bezbedno, više ekipa će biti na putu da pomogne.

Policijske snage južnog Ontarija kažu da odgovaraju na pozive o oborenim žicama, drveću i letećim krhotinama.

Environment Canada izdao je upozorenje o vetru u suštini za ceo južni region provincije, sa udarima između 90 i 120 kilometara na sat koji se očekuju tokom popodneva i večeri.

Upozorenja su ukinuta za veći deo jugozapadnog Ontarija i šireg područja Toronta do subote uveče, ali su ostala na snazi za istočne delove provincije.

Ranije je policija u Torontu objavila tvit u kojem je navela da reaguje na "mnoge izveštaje" o žicama i drveću koje je palo širom grada zbog vetra nešto posle 15 časova.

Snage mole ljude da ne zovu hitnu osim ako ne prijave povrede.

Tvitovi policijskih snaga izvestili su o opasnostima od oborenog drveća, semafora i skela sa gradilišta u subotu popodne.

Metju Peg, šef gradske vatrogasne službe i šef uprave za vanredne situacije, takođe je u subotu na svom Tviter nalogu podelio „upozorenje“ za stanovnike i bezbednosne savete.

„Molim vas, budite oprezni zbog letećih krhotina dok se krećete [Gradom Torontom]“, napisao je on. „Ako naiđete na oborene linije, ostanite udaljeni najmanje dužinu školskog autobusa.“

Regionalna policija Vaterloa saopštila je da je nekoliko poziva prijavilo oborene hidro žice, oboreno drveće i krhotine koje duvaju na jakim vetrovima.

Policija je u tvitu zamolila ljude da voze ili hodaju oprezno.

Policija u Haltonu je takođe podelila izveštaje o visećim semaforima, oborenom drveću i „letećim krhotinama“ širom regiona zapadno od Toronta.

Pored upozorenja o vetru u južnom Ontariju, Environment Canada je takođe izdala upozorenja za snežne padavine i zimske oluje za severoistočni deo provincije.

U njemu se navodi da se očekivala mešavina padavina od ledene kiše i ledenih kuglica ili snega dok se sistem niskog pritiska kretao na severoistok preko Velikih jezera.

Kurir.rs/CBC.ca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track