KNESET DONEO ODLUKU: Supruga Benjamina Netanjahua i dva sina ostaju bez obezbeđenja! Oglasili se i oni: Život nam je ugrožen
Foto: Profimedia

Promena

KNESET DONEO ODLUKU: Supruga Benjamina Netanjahua i dva sina ostaju bez obezbeđenja! Oglasili se i oni: Život nam je ugrožen

Planeta -

Izraelski parlamentarni odbor izglasao je danas da supruga i dva odrasla sina bivšeg premijera Banjemina Netanjahua više nemaju telohranitelje, šest meseci nakon smenjivanja tog dugogodišnjeg lidera jevrejske države.

Odluka koja stupa na snagu u ponedeljak doneta je uprkos upozorenjima Netanjahua i njegove porodice da su redovno izloženi pretnjama po život.

Nova Vlada Izraela je položila zakletvu u junu pošto su političke stranke koje je ujedinilo protivljenje Netanjahuu uspele da obrazuju vladajuću koaliciju bez njegovog konzervativnog Likuda.

Netanjahu koji je bio na vlasti 12 godina uzastopno, a 15 ukupno, je sada lider opozicije i dalje ima državne telohranitelje.

Na osnovu standardnih procedura telohranitelji, vozač i automobil se obezbeđuju za porodicu bivšeg premijera tokom prvih pola godine posle prestanka funkcije. Medjutim, u januaru je, na Netanjahuovo insistiranje, ministarski odbor taj rok produžio na godinu dana.

U nedelju je taj odbor prihvatio preporuku bezbednosne službe Šin bet da se bezbednosne usluge smanje na šest meseci,navodeći da nema neposredne pretnje Netanjahuovoj supruzi Sari, ni njiihovoj deci. Netanjahuovi sinovi Jair (Yair) i Avner i supruga će u ponedeljak ostati bez telohranitelja.

"Kada Šin bet, izraelska policija i Mosad saopšte da nema pretnje Netanjahuovoj porodici odluka je laka. Računan na Šin bet i policiju da će,ako postoji takva pretnja biti otkrivena i da će se njome baviti", objavio je ministar javne bezbednost Omer Barlev na Tviteru.

Netanjahu je u petak na društvenim mrežama kritikovao očekivanu odluku, upozorivši da se preti njegovoj porodici.

On je pozvao članove odbora koji uključuje brigu o bezbednosti zvaničnika da ne odustanu od zaštite bezbednosti njegove supruge i dece.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track