BORIS DŽONSON SE OBRATIO BRITANCIMA Stiže nam plimni talas OMIKRONA! Što pre vakcinišite se trećom dozom! UZBUNA
Foto: Profimedia / Hollie Adams

sa trećeg na četvrti nivo

BORIS DŽONSON SE OBRATIO BRITANCIMA Stiže nam plimni talas OMIKRONA! Što pre vakcinišite se trećom dozom! UZBUNA

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson obratio se javnosti, ali ranije snimljenom izjavom, pošto je u toj državi zbog omikron varijante korona virusa podignuta uzbuna.

"Nito ne bi trebao sumnjati u to da nam stiže plimni talas omikrona. Bojim se da je sada jasno da dve doze cepiva jednostavno nisu dovoljne za nivo zaštite koja nam je svima potrebna", rekao je Džonson.

"Primite buster dozu cepiva odmah. Svako stariji od 18 godina u Engleskoj dobiće priliku dobiti buster dozu pre Nove godine", dodao je.

"Svaka odrasla osoba u Engleskoj od sutra može dobiti buter dozu ako je drugu dozu primila pre više od tri mjeseca", rekao je britanski premijer.

Britanija danas podigla stepen uzbune zbog omikrona

Podsetimo, zdravstveni funkcioneri u Velikoj Britaniji saopštili su danas da podižu stepen uzbune na kovid zbog brzog širenja zaraze omikron varijantom koronavirusa.

Stepen uzbune se podiže s trećeg na četvrti nivo, što je drugi najviši nivo i znači da je "prenos virusa pojačan i da je pritisak na zdravstvene službe opšti i velik ili da je u porastu".

"Prvi podaci pokazuju da se omikron verzija širi puno brže od delte i da je zaštita koju pruža cepivo u slučaju zaraze omikronom smanjena", ističu.

"Već ima hospitalizacija zbog omikrona"

Premda se još ne zna koliko je omikron opasan - to će "biti jasnije u nedeljama koje dolaze" - stručnjaci ističu da "već" ima hospitalizacija zbog omikrona i da "postoji verovatnost" da će se njihov broj "brzo širiti".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track