NOVA ERA Nemački kancelar Olaf Šolc prvi put na Samitu lidera EU!
Foto: EPA

POSLEDNJI U 2021. GODINI

NOVA ERA Nemački kancelar Olaf Šolc prvi put na Samitu lidera EU!

Planeta -

Glavne teme sastanka u Briselu bile su borba protiv koronavirusa, tenzije s Rusijom, odbrambena politika, cena energenata...

Na okupu Lideri EU pre sastanka
Na okupu Lideri EU pre sastankafoto: AP

Poslednji ovogodišnji samit lidera Evropske unije, koji je održan juče u Briselu, ujedno je označio i početak nove ere, imajući u vidu da je na njemu prvi put učestvovao Olaf Šolc, novi kancelar Nemačke!

Šolc je na toj funkciji zamenio Angelu Merkel, koja je 16 godina bila jedan od glavnih zagovornika jedinstva i praktično kamen temeljac EU.

Loša koordinacija

Kao što se i očekivalo, sastanak je imao nimalo lak dnevni red, a glavne teme bile su borba protiv koronavirusa u svetlu širenja omikrona, novog mnogo zaraznijeg soja virusa, kao i tenzije na granici između Rusije i Ukrajine, rast cena energenata i jačanje odbrambene politike.

Na čekanju do marta - Strateški kompas

Jedno od važnijih pitanja na samitu bilo je i jačanje saradnje među zemljama članicama u odbrambenoj politici u narednoj deceniji.

Razgovaralo se o daljem poboljšanju odnosa s NATO, koji ostaje okosnica zajedničke odbrane za one države EU koje su njegove članice.

U martu naredne godine na Samitu EU očekuje se usvajanje strateškog kompasa.

Epidemiološka situacija u Evropi je zabrinjavajuća, čemu doprinosi i to što neke zemlje uvode restrikcije bez koordinacije s ostalim članicama.

Tako je Italija, ne obavestivši prethodno Evropsku komisiju, uvela obavezu testiranja za vakcinisane kao uslov za ulazak u zemlju i državljanima EU. Slično su uradili i Portugal i Irska.

U zaključcima sa sastanka lideri EU su pozvali na koordinaciju, da se ograničenja uvode na objektivnim kriterijumima i da ne potkopavaju jedinstveno tržište i ograničavaju putovanja.

Takođe se ističe i važnost vakcinacije, uključujući i buster dozu, dok se naglašava borba protiv dezinforimacija i vakcinacije. Odluku o obaveznoj vakcinaciji doneće države članice samostalno i ne postoji plan o tome na nivou Unije.

Upozorenje Rusiji

Čelnici EU su upozorili Rusiju da će u slučaju agresije na Ukrajinu snositi teške posledice i platiti visoku cenu.

Nemački kancelar Olaf Šolc naglasio je da je "nepovredivost granica važan temelj za mir u Evropi".

- Zajedno ćemo učiniti sve da se ta nepovredivost sačuva, rekao je Šolc.

Što se tiče cene energenata, Evropski savet će pozvati Evropsku komisiju da analizira mogućnost dobrovoljne zajedničke kupovine gasa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track