NOVI KANCELAR PRIPREMIO NEMAČKU ZA PREOKRET VEKA: Neće biti lako ali sam čvrsto uveren da ćemo uspeti
Foto: EPA/ KENZO TRIBOUILLARD / POOL

obraćanje javnosti

NOVI KANCELAR PRIPREMIO NEMAČKU ZA PREOKRET VEKA: Neće biti lako ali sam čvrsto uveren da ćemo uspeti

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc je u prvom vladinom obraćaju građanima dao do znanja da zemlji predstoji veliki preokret u društvenom, ekonomskom i kulturnom smislu. Obećao je i brži put do nemačkog pasoša.

"Iza nas je 250 godina u kojima se naše blagostanje temeljilo na sagorevanju uglja, nafte i gasa. Sada imamo 23 godine ispred sebe, u kojima se moramo i želimo oprostiti od fosilnih goriva", rekao je kancelar Olaf Šolc tokom prvog obraćanja nove nemačke vlade pred parlamentom.

Nemačka mora da bude klimatski neutralna do 2045. godine. Naša vlada ima obaveze prema Pariskom klimatskom sporazumu i doprineće njegovom uspehu. "To znači da je pred nama najveća transformacija industrije i privrede u narednih najmanje 100 godina", rekao je on

Kako piše Dojče vele, Šolc je uveren da će energetska transformacija i prelazak na klimatski prihvatljivije alternativne oblike energije biti uspešan.

Da bi se to dogodilo, Nemačka do 2030. godine mora više nego da udvostruči proizvodnju obnovljive električne energije. Do tada bi 80 posto potražnje za električnom energijom trebalo da dolazi iz obnovljivih izvora.

Ovo je ogroman zadatak. "Ali, čvrsto sam uveren da ćemo uspeti", rekao je političar SPD-a.

Prosperitet zemlje zavisi od njene sposobnosti da izgradi infrastrukturu za klimatski neutralno doba. To postaje posebno jasno u oblasti snabdevanja energijom, rekao je Šolc.

Šolcova "vlada progresa"

Ova vlada je vlada socijalnog i kulturnog napretka ali pre svega tehničkog napretka, rekao je novi kancelar. Samo sa njim Nemačka može da postane klimatski neutralna i drži korak sa globalnom konkurencijom.

Nova savezna vlada dosledno će ići putem obnove i transformacije na svim nivoima, najavio je Šolc.

"Moć napretka" posebno je vidljiva u pandemiji, dodao je šef vlade. Vakcina protiv koronavirusa razvijena u Nemačkoj spasila je živote miliona ljudi širom sveta. Cepivo Biontek je "najbolji dokaz da pametan napredak, pametne inovacije i pametna modernizacija čine svet boljim mestom za život".

"Nema ograda u borbi s pandemijom"

S obzirom na pandemiju koronavirusa, Šolc je ponovio cilj koji glasi: do kraja godine Nemačka će dostići brojku od 30 miliona podeljenih vakcina, bilo kao prva, druga ili treća doza.

Od 18. novembra već je vakcinisano 19 miliona ljudi. Sada se, u danima koji slede, moraju vakcinisati i ostali. To je jedini način na koji Nemačka ovaj talas korone može da prebrodi, rekao je Šolc.

"Vlada neće mirovati nijednog trenutka, a mi ćemo podržavati svaku moguću polugu dok svi ne vratimo svoje nekadašnje živote i sve naše slobode", nastavio je kancelar. Njegov kabinet će preduzeti sve što je u njegovoj moći. "Učinićemo sve što je potrebno, nema crvenih linija niti ograda za saveznu vladu", rekao je on.

Otpor ekstremističkoj manjini

Političar SPD-a takođe je ohrabrio građane rekavši da se kriza može prebroditi. "Da, biće bolje, s najvećom odlučnošću ćemo se boriti protiv ove pandemije i da, pobedićemo", rekao je on.

Međutim, nema vremena za gubljenje. Šolc je priznao da je u ovim "mračnim danima" ponekad bilo teško ne klonuti duhom. Nikom nije dobro u ovim vremenima, čak ni njemu samom. "Znam da držanje razmaka i osećaj sreće ne idu jedno uz drugo", rekao je on.

U tom kontekstu, kancelar je oštro kritikovao negatore pandemije.

“U Nemačkoj postoji mala, ekstremistička i razularena manjina koja se tokom pandemije ne samo okrenula od nauke, racionalnosti i razuma, nego i od države, društva, demokratije i zajednice", rekao je on.

Šolc je najavio da će se odlučno suprotstaviti tendencijama radikalizacije u društvu. "Nećemo trpeti sitnu manjinu razularenih ekstremista koji pokušavaju da nametnu svoju volju celom našem društvu", rekao je.

Toj "maloj manjini" ćemo se suprotstaviti svim demokratskim sredstvima i sredstvima pravne države. "Naša demokratija je obrambena demokratija”, rekao je Šolc.

Istovremeno, Šolc se zauzeo za veću društvenu koheziju. "Jedna od velikih snaga naše zemlje i ujedno jedan od najvažnijih preduslova našeg privrednog uspeha oduvek je bila naša socijalna složnost", rekao je.

Ova solidarnost u društvu sada je ugrožena. Stoga ponovno moramo ponovo vratiti "poštovanje, uvažavanje i poštovanje drugoga", rekao je on.

Protiv rasizma i seksizma, za racionalnu migraciju

Građanima stranog porekla u Nemačkoj, Šolc je obećao veću participaciju u društvu.

"Ovde govorimo o gotovo četvrtini našeg stanovništva", rekao je on. Nemačka je useljenička zemlja, ali mora postati još bolja zemlja po pitanju integracije. Problemi ovog vremena mogu se prevladati samo ako "ne izgubimo društvenu koheziju", naglasio je kancelar.

U politiku respekta prema drugom spada konsekventna borba protiv rasizma, seksizma i svih drugih oblika diskriminacije.

Ova politika takođe uključuje i lakši put do nemačkog državljanstva.

Brže dobijanje nemačkog pasoša bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude moguće posle pet godina.

"Sprovodićemo razumnu migracijsku politiku koja promoviše legalno i smanjuje neregularno useljavanje", rekao je on i objasnio da to uključuje brze postupke obrade zahteva za azilom i dobre izglede za one koji su ovde dobro integrisani, ali i dosledno vraćanje kriminalaca i onih koji predstavljaju pretnju u zemlje porekla, objasnio je Šolc.

Opozicija puna kritike

Vođa opozicije, demohrišćanin Ralf Brinkhaus kritikovao je sadržaj i stil vladinog izveštaja.

"U prvom vladinom izveštaju ne očekujem od saveznog kancelara da iznese detalje koalicionog sporazuma, nego da predoči široku perspektivu", rekao je šef zastupničkog kluba Unije CDU/CSU. "Za napredak i budućnost potreban je entuzijazam. Taj entuzijazam nisam video u posljdnjih 90 minuta", rekao je Brinkhaus.

Političar CDU-a ponudio je podršku svoje parlamentarne grupe u borbi protiv pandemije - čak i ako su to nepopularne mere.

Brinkhaus je takođe naglasio da poštovanje i spremnost na saradnju "nisu jednosmerna ulica".

"Demokratiji je potrebna jaka opozicija na ravnopravnoj osnovi", rekao je on i dodao da "u redovima opozicije neće biti koalicija".

"Iz raznih razloga nećemo raditi sa strankama Levice i AfD", rekao je Brinkhaus.

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track