IGRA KOJA SE PRETVORILA U PAKAO! Ovo su deca koja su stradala u Tasmaniji nakon pada sa gumenog zamka: Troje se bori za život FOTO
Foto: STR / AFP / Profimedia

australija

IGRA KOJA SE PRETVORILA U PAKAO! Ovo su deca koja su stradala u Tasmaniji nakon pada sa gumenog zamka: Troje se bori za život FOTO

Planeta -

Petoro dece poginulo je nakon pada sa gumenog zamka u Tasmaniji u Australiji, nakon što je odleteo u vazduh.

Zejn Melor, Piter Dot, Džaj Šien, Džalajla Džejn Mari Džons, koji svi imaju 12 godina i njihova drugarica Adison Stjuart (11) izgubili su živote kada je zamak na naduvavanje odleteo 10 metara u vazduh tokom "mini tornada" u osnovnoj školi Hilkrest u Devonportu na Tasmaniji.

Policija Tasmanije objavila je imena i fotografije svakog deteta dok nacija žali gubitak pet mladih života i pokušava da pruži utehu njihovim porodicama.

Akcija prikupljanja pomoći za porodice žrtava sakupila je više od 700.000 dolara za manje od 24 sata.

Još troje dece bori se za život u bolnici Rojal Hobart, dok je jedno dete pušteno kući, prenosi Dejli mejl.

Mama dečaka koji je bio sledeći na redu za skakanje na zamku rekla je u petak ujutru da oseća krivicu jer je njen sin preživeo.

Razred Tanjinog sina spremao se za skakanje, kada je došlo do tragedije.

- Bio je naš red, i mi smo se spremali da siđemo do zamka. Prvi su bili peti i šesti razred, a mi smo čekali - rekao je devetogodišnjak za lokalne medije.

Tanja je rekla da oseća i krivicu i olakšanje jer je njen sin za dlaku izbegao ozbiljne povrede ili smrt u katastrofi koja je zadesila Australiju.

- Svi smo tako slomljeni zbog roditelja koji su umešani, i osećamo krivicu što nam je laknulo što naša deca nisu povređena - rekla je ona.

Tanja je dodala kako je škola i prošle godine imala zamak za školski raspust, i da niko ne očekuje da će se zabavni dan završiti tragedijom.

Piter Dot, jedan od poginulih dečaka, živeo je sa samohranim ocem i još troje braće i sestara, a sa ocem je imao posebnu vezu.

0648379352, Tasmanija, deca, zamak, smrt
foto: STR / AFP / Profimedia

- Njegov otac Endru je jutros otišao do škole da uzme njegov ranac - rekla je dečakova tetka.

Na konferenciji za medije u petak policija je odbila da kaže da li je zamak bio vezan za zemlju kada je odleteo u vazduh.

- To je deo istrage - rekla je policija.

Policija istražuje uzroke incidenta, uključujući lokalne vremenske uslove, nakon što je nalet vetra podigao zamak do 10 metara u vazduh.

Kurir.rs/Dejli mejl/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track