ŠTA SE DESILO IZNAD KRIMA 9. DECEMBRA Koga su Britanci presreli na nebu, leteće komandno mesto ili putnički avion? Rusi ćute!
Foto: Foto mod_russia, printscreen Youtube

Špijunaža

ŠTA SE DESILO IZNAD KRIMA 9. DECEMBRA Koga su Britanci presreli na nebu, leteće komandno mesto ili putnički avion? Rusi ćute!

Planeta -

Tog petog decembra 2021. godine ruska agencija za vazdušni saobraćaj saopštila je danas da je putnički avion koji se saobraćao na redovnoj liniji Tel Aviv-Moskva za dlaku izbegao sudar sa NATO špijunskim avionom koji je leteo u misiji iznad Crnog mora. Sada je isplivalo i čija je to letelica bila, ali i po britancima da nije nikakv putnički avion nego ruski specijalni avion na bazi putničkog aviona IL-96.

Kako je tad saopštila ova ruska agencija, NATO špijunski avion se iznenada brzo spustio sa velike visine i isekao rutu leta ruskom putničkom avionu tipa Erbas državne avio kompanije Aeroflot koji je sa 142 ukrcana putnika i članova posade leteo iz Tel Aviva za Moskvu.

Takođe zbog ovog incidenta je avion Aeroflota morao da promeni visinu i smer leta. Takođe ruska agencija navodi da se posada NATO letelice nije odazivala na pozive ruskih kontrolora leta.

Ruski mediji navode da je Erbas kompanije Aeroflot morao da se spusti kako bi izbegao susret sa NATO špijunskim letelicom. Takođe dodaje se i da su piloti videli avion koji im je dolazio u susret. Ruske vlasti navode i da je zbog agresivnog delovanja NATO špijunskog aviona smer leta morao da promeni i privatni mlazni avion koji je leteo iz Sočija za Skoplje.

E, sad šta se tačno desilo 5. decembra ostala je zagonetka. Takođe Rusi su kako navode Britanci prećutali da se slična situacija desila četiri dana kasnije devetog decembra, samo što je akter ovog incidenta bio britanski RC-135W.

Britanci su saopštili da je njihov avion bio jako blizu ruske letelice i da je to bio ruski IL-96 specijalno opremljen za elektronsko praćenje

Kako su Britanci naveli susret je prošao bez ikakavog neprijateljstva ili neprofesionalne aktivnosti kako sa britanske, tako i ruske.

Britanci tvrde da je avion RC-135W bio na rutinskoj misiji uz obalu Krima, sa ciljem da nadgleda vojne aktivnosti u toj zoni.

"Svrha leta ruske letelice je bila nepoznata, ali avion poletelo iz Moskve pre nego što je krenula da leti oko Krima u međunarodnom vazdušnom prostoru", naveli su Britanci. Rusi inače tvrde da je u pitanju privatni avion koji je zatim morao da se zbog ove aktivnosti provremeno spusti u Skoplje.

Međutim, opet se javila jedna nejasnoća. Pojednci tvrde da to nije bio taj avion nego TU-214PU leteće komandno mesto

Takođe britanski mediji navode da su tri aviona ovog tipa sa kojima raspolaže Velika Britanija angažovani u operaciji "Šejder".

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

01:10

DARKO OBRADOVIĆ: Ruska federacija vodi hibridni rat protiv BiH, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja