PROVOKACIJA ILI OBAVEŠTAJNI ZADATAK Američki izviđači ponovo leteli uz obale Krima! Letelica sletela na Krit
Foto: Foto mod_russia, printscreen Youtube

Crno more pod opservacijom

PROVOKACIJA ILI OBAVEŠTAJNI ZADATAK Američki izviđači ponovo leteli uz obale Krima! Letelica sletela na Krit

Planeta -

Američki izviđački avion RC-135W River Joint ponovo je danas leteo iznad Crnog Mora uz južnu i zapadnu obalu Krima, a onda preko Bugarske i Grčke do Krita do aerodroma u blizini grada Hanja.

Ovo je jedan u nizu izviđačkih letova koji se odvijaju tokom ove i prošle nedelje.

Izviđački avion RC-135W Rivet Joint, bio je u pratnji avio tankera KC-135R koji je patrolirao centralnim delom Crnog mora, dok je izviđački avion leteo uz obale Krima.

RC-135W

RC-135 su avioni za eketronsko izviđanje stari više od 40 godina, ali su opremljeni trenutno savremenom ekeltronikom. Za osnovu ovog aviona uzet je putnički avion Boing 707, koji su zatim prepravljeni da se u njih smesti velika količina elektronske opreme. Svi avioni sa kojima raspolaže američko RV smešteni su u bazi Ofjut u Nebarsku. Radi se o broju od 20 aviona RC-135, koji pripadaju 55. puku.

Ono po čemu su ovi avioni prepoznatljivi jesu velika kućišta na trupu letelice u kojima je smeštena elektronska oprema, a koje piloti nazivaju "hrčkovi obraščići" zbog kakrakterističnih izbočna na bokovima trupa.Glavinu flote čine 18 aviona RC-135V/W poznati i kao Rivit džoint sa sistemima za nadzor nad izvorima elektromagnetskih emisija na dometu od 240 kilometara. Sredstva za EI su uvezana sa dva sistema jedan za izviđanje sredstava veza i jedan za elektromagnetne emisije, a prvenstveno se to odnosi na radarske uređaje. U svim oružanim sukobima i ono što je prethodilo njima RC-135V/W smatrani su isturenim ušima obaveštajaca.

Špijunski avioni, Krim
foto: printscreen Youtube

TT podaci:

Namena: avion za elektronsko izviđanje

Posada: 4+ potreban broj operatera za konkretan zadatak

Pogonska grupa: Četiri turboventilatorska motora Pratt and Whitney TF-33-PW-102

Dimenzije: dužina 46,61 m, razmah krila 44,42 m, visina 12,93 m, površina krila 279,64 m

Mase: prazan 77565 kg, maksimalna u poletanju 152,410 kg

Performanse: maksimalna brzina 885 km/h, vrhunac leta 10.670 m, vreme trajnja leta 11 časova, trajanje leta sa jednom popunom goriva 20 časova.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track